Hlavní navigace

Pět hlavních důvodů automatizace českého průmyslu v roce 2018

14. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Y Soft
K nasazování robotických technologií přiměje české výrobce v příštím roce zejména tlak trhu.

Společnost Universal Robots předpovídá, že rok2018 bude pro české výrobní společnosti rokem automatizace, do které je tlačí zvyšující se poptávka zákazníků po individualizovaných produktech, konzistentní kvalitě a aktuální situace na trhu práce. Očekávání je ve shodě s letošní zprávou mezinárodní federace pro robotiku (IFR), která předpokládá silný růst trhu s roboty v segmentu malých a středních firem až do roku 2020.

„Zatímco v roce 2016 bylo podle IFR nasazeno do průmyslové výroby po celém světě 294 tisíc robotů, v roce 2018 to má být již 378 tisíc,“ řekl Pavel Bezucký, obchodní ředitel Universal Robots pro Českou republiku a Slovensku. „Česká republika je aktuálně 15. největším trhem s průmyslovými roboty na světě a co do hustoty nasazení průmyslových robotů se řadí mezi nejvyspělejší země. V současnosti cítíme po našich kolaborativních robotech stále vyšší poptávku, a to zejména ze strany malých a středních českých společností, které potřebují vyřešit životně důležité výzvy.“

 

příloha_ovladnete_sva_data

V České republice s vysokým podílem automobilové a strojírenské výroby existuje podle Universal Robots pět hlavních důvodů, proč budou v roce 2018 tuzemské firmy nasazovat automatizační technologie:

  1. Růst objemu zakázek – České firmy zvládají současné zakázky, ale vyšší objem objednávek na příští rok již může být za situace nedostatku lidí na trhu práce nad jejich kapacity.
  2. Nízká produktivita – V porovnání s vyspělými zeměmi česká ekonomika v produktivitě stále zaostává, a to zejména v důsledku vysokého podílu manuální práce ve výrobě.
  3. Nepružná výroba – Variabilnější poptávka s vysokými nároky na individuální produktové konfigurace naráží na neschopnost výrobních provozů pružně reagovat na měnící se zákaznické požadavky.    
  4. Kolísavá kvalita produktů – Vykonávání opakovaných, rutinních činností pracovníky vede postupně k únavě, nepřesnosti a snížení kvality produktů, za což firmy platí citelná penále.
  5. Fluktuace a nemoci z povolání – Rutinní, namáhavá práce v nezdravém prostředí způsobuje fluktuaci zaměstnanců a nemoci z povolání, které podniky stojí mnoho ztracených člověkodní a další související náklady.

Jednou z cest k vyřešení zmíněných výzev v segmentu malých a středních firem je koncept kolaborativní robotiky.  Ten umožňuje nasadit roboty do výroby v řádu hodin až dní a rychle pokrýt růst objemu zakázek, zvýšit produktivitu snížením prostojů až o 85 %, zvýšit flexibilitu výrobní linky zkrácením času na její přenastavení řádově o 50 %, udržet konzistentní kvalitu produktů snížením úrovně chybovosti, a přesunout pracovníky na příjemnější práci s vyšší přidanou hodnotou. To vše s návratností investice v horizontu 6–12 měsíců. 

Byl pro vás článek přínosný?