Hlavní navigace

Prodeje počítačů rychle padají; Vyhlídky se nelepší

15. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © Syda Production
Společnosti zaměřené na výzkum IT trhu, IDC i Gartner, doufají v obnovu trhu skrze postupnou migraci podniků na Windows 10. Běžný spotřebitelský trh bude zřejmě i nadále rychle padat.

Takto drtivý pokles hned na počátku roku ještě o zlomek překonal nedávná očekávání – maximální odhadovaný pokles uveřejněný IDC byl 11,2 procenta. Ačkoli IDC původně předpokládalo, že právě letošní rok bude pomyslným dnem klesajících prodejů PC, tak v březnu svou předpověd změnilo na tvrzení, že prodeje klesnou „jen“ o 5,4 % v porovnání s rokem 2015.

Rival IDC na poli výzkumu trhu, Gartner, vypočítala reálný celkový propad o 9,6 % - o 1,9 procent méně, než zjistilo IDC. Rozdíl je dán odlišným způsobem výpočtu prodejů: Zatímco IDC nezahruje do svých tabulek tablety s připojitelnými klávesnicemi, jako je např. Surface Pro od Microsoftu, Gartner tak činí. Tržní výsledek se pak liší v řádu několika procent.

Každoroční prodejní pokles byl zatím nejvyšší od prvního kvartálu 2013, řekl analytik Jay Chou v rozhovoru.

Prodejci osobních počítačů dodali zákazníkům přibližně 60,6 milionů zařízení dle IDC a 64,8 milionů podle Gartneru. O rok předtím to bylo ještě 68,5 a 71,7 milionů.

A vyhlídky se nelepší.

„Očekáváme, že tento rok se bude blížit úplnému dnu [ekonomických propadů],“ předpokládá Chou a zároveň dodává, že IDC předběžně odhaduje propad o 1,1 procento v roce 2017. „Ustálení trhu čekáme jen v roce 2018,“ pokračuje. Pak se však opět vrátí drobné propady, které neustanou zřejmě ani v roce 2020.

Hlavním vyníkem v pokračujících propadech trhu osobních počítačů je spotřebitelská sekce. Prodeje běžných spotřebitelských počítačů poklesy v roce 2015 o celých 13%.

Kde je však skutečné ekonomické dno prodejů běžných osobních počítačů? Chou na to odpovědět nedokázal.

„Růst nebo alespoň konec poklesů prodejů u spotřebitelských počítačů nepředpokládáme. Propady budou pokračovat minimálně do roku 2020,“ vysvětluje.

Nabídka Microsoftu na možnost získání Windows 10 zadarmo, nabídnutá všem spotřebitelům a většině malých i středních podniků, nepomohla. Microsoft zatím nabídku na aktualizaci zdarma prodloužil, ve snaze přilákat na operační systém co nejvíce zákazníků; Na prodejích přístrojů se to však neprojevilo.

Ale Chou vidí i světlé stránky. „Vypadá to, že slušné množství zákazníků na nový systém přešlo,“ říká v narážce na poslední tvrzení Microsoftu, že Windows 10 má 270 milionů aktivních uživatelů. „To je dobré vidět a pomůže to smýt ten negativní faktor, jímž je Windows 8. A může to podpořit případnou modernizaci PC.“

Gartner i IDC předpokládají alespoň zlepšení prodejů počítačů u firem, neboť ty ve velkém začnou přecházet na Windows 10 na konci tohoto roku, až se vyladí věci jako funkčnost emailových klientů a dalších standardních firemních aplikací. Podobný postup se předpokládá i v České republice. „Jak se budeme blížít ke konci roku 2016, vliv Windows 10 by již měl být na prodejích znát,“ doufá Chou.

Podobně, jako doufá celé IT. Pokud se tak nestane, čísla se pravděpodobně ještě zhorší. Mnoho analytiků se domnívá, že velká migrace na nový operační systém v tomto roce ještě nenastane, a očekávají ho spíše až ten další.

Při těch nejpozitivnějších předpovědích se prodeje PC budou pohybovat i nadále v rozmezí 250 – 260 milionů až do roku 2020, neboť v tomto roce analytika IDC končí, říká Chou. To je značně odlišné od situace před pěti lety, kdy výrobci prodali kolem 375 milionů strojů.

První čtvrtletí tohoto roku bylo v pořadí již sedmnácté čtvrtletí nepřetržitého poklesu, což je trojnásobná délka, než kterou měl předchozí velký pětikvartálový propad v letech 2001 – 2002.

příloha_ovladnete_sva_data

„Je to určitě dost hrozné,“ řekl k propadové spirále Chou.

Taková analýza je rozhodně pravdivá.

Byl pro vás článek přínosný?