Hlavní navigace

Revoluci digitalizace vyvolávají sami zaměstnanci

3. 1. 2018

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Studie ukazuje, že zaměstnanci, kteří získají lepší přístup k aplikacím, které preferují a které potřebují ke své práci, téměř pětkrát častěji uvádí zvýšení své produktivity a tráví o 16 % méně času manuálními procesy.

VMware zveřejnil výsledky své každoroční studie o vývoji technologií pro digitální pracovní prostředí a jejich dopadu na podnik. Průzkum proběhl ve spolupráci s Forbes Insights v září 2017 mezi 2158 řediteli IT a koncovými uživateli z podniků v 16 zemích celého světa (včetně 1107 podniků v 10 státech regionu EMEA).

Ukazuje, jak jsou si IT ředitelé vědomi přínosů digitálních technologií a aplikací pro zvyšování výkonnosti zaměstnanců. Zaměstnanci, kteří mají lepší přístup k technologiím, více než dvakrát častěji než tradiční zaměstnanci, považují aplikace za velmi důležité z hlediska urychlení rozhodování (77 % oproti 37 %).

Lepší přístup k technologiím má podle zjištění přímý vliv na výkonnost podniku. Většina IT ředitelů (89 %) se domnívá, že výnosy mohou během pěti let vzrůst o více než 5 %, dostanou-li zaměstnanci k dispozici patřičné technologie.

To také zaměstnancům umožňuje zintenzivňovat vzájemnou spolupráci (nárůst o 15 % oproti tradičním zaměstnancům). Jednoznačným důkazem, že zaměstnanci jsou hnací silou digitální revoluce, je skutečnost, že si pořizují vlastní aplikace k pracovním účelům – každou pátou podnikovou aplikaci do firmy přinesou zaměstnanci sami.

„Jeden z nejvýraznějších posunů v podnicích představuje přesun výkonných technologií do rukou zaměstnance, kdy se aplikace stávají důležitou součástí jeho pracovního dne a zásadním způsobem ovlivňují jeho schopnost vykonávat práci chytře a efektivně,“ komentuje výsledky Duncan Greenwood, viceprezident VMware EMEA odpovědný za oblast výpočetních řešení pro koncové uživatele.

„Podniky usilují o získání konkurenční výhody pomocí technologií. Jejich schopnost poskytovat pracovníkům informace prostřednictvím aplikací tam, kde je potřebují, spolu s kulturou založenou na důvěře, dostupnosti a spolupráci bude klíčem k maximální angažovanosti a produktivitě zaměstnanců.“

příloha_ovladnete_sva_data

Poskytnout zaměstnancům přístup k vysoce dostupným uživatelským aplikacím sloužícím ke sdílení vědomostí, spolupráci s kolegy nebo řízení projektů je nezbytný předpoklad efektivní a úspěšné digitální transformace. Pouze díky mocné kombinaci zaměstnanecké iniciativy a důvěry vedení dokáže podnik vybudovat kulturu, kde digitální transformace začíná mít reálný dopad na jeho výsledky.

Zaměstnanci s lepším přístupem k aplikacím a datům dvakrát častěji než ostatní zaměstnanci hodnotí své zaměstnavatele jako lídry v oblasti digitální transformace (47 % oproti 20 %) a čtyřikrát častěji uvádí, že se jejich firma stala příznivějším místem k práci (51 % vs. 13 %).

Byl pro vás článek přínosný?