Hlavní navigace

Studie: Při používání jednoho prohlížeče lze výrazně ušetřit

2. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Ze studie sponzorované Microsoftem, jež byla zveřejněna v uplynulém týdnu, vyplývá, že velké společnosti můžou ušetřit na nákladech až desítky tisíc dolarů tím, že budou používat pouze jeden prohlížeč.

I když ve studii, již vytvořil Forrester Research a zaplatil Microsoft, nikde nejsou použita slova jako „Internet Explorer“, „Windows“, „Chrome“ nebo „Firefox“, jasně z ní vyplývá, že analytici mluví o přednostech produktů Microsoftu. „Studie odhalila, že profesionálové IT preferují práci s prohlížeči, které jsou standardně nainstalovány v operačních systémech,“ uvedl Forrester. Není třeba dodávat, že Internet Explorer je samozřejmě takovým prohlížečem ve Windows. Z průzkumu mezi 133 specialisty IT ve firmách v Severní Americe vyplynulo, že 96 % z nich upravilo svou práci tak, že pracují pouze v jednom webovém prohlížeči. Polovina firem pak umožňuje zaměstnancům instalovat vedle jednoho „standardizovaného prohlížeče“ ještě další prohlížeč dle jejich preferencí.

Podle studie šéfové oddělení IT ve firmách preferují práci s jedním prohlížečem hned z několika důvodů: mají pak méně starostí s aktualizováním softwaru, technici mají méně práce s všemožnými problémy, které se při používání různých prohlížečů vyskytují, a ušetří se na vývoji firemních aplikací, které tak mohou být plně kompatibilní s pouze jedním prohlížečem. Třetina společností, které používají více než jeden prohlížeč, podle odhadů zvedá své náklady minimálně o 20 %. Většina z těchto peněz je použita na vývoj aplikací včetně zajištění jejich bezpečnosti, testování a vydávání aktualizací.

Zatímco Forrester ve své studii jmenovat nechtěl, Microsoft si to bez okolků dovolil. Roger Capriotti z divize IE na oficiálním blogu analýzu Forresteru hojně citoval, když vyjmenovával deset důvodů, podle kterých je IE10 – nejnovější verze prohlížeče Microsoftu integrovaná do Windows 8 a Windows RT, nyní jako preview verze dostupná i pro Windows 7 – nejlepším řešením pro firmy. Al Hulwa z analytické společnosti IDC však poukázal na to, že s tím, jak stále více velkých firem po celém světě začíná praktikovat politiku BOYD (Bring Your Own Device – možnost používání vlastních zařízení v zaměstnání), musejí firemní specialisté IT chtě nechtě začít podporovat i více platforem – s různými zařízeními totiž přicházejí i různé webové prohlížeče.

„Problém je v tom, že IE je zaměřen na jednu platformu (Windows) a s tím, jak firmy diverzifikují používaná zařízení, Microsoft má co dělat, aby se jeho IE stal tím prohlížečem, který si firmy zvolí,“ uvedl Hilwa. !Ve studii (Forresteru) se sice uvádí „Nepoužívejte více prohlížečů“, tento trend je však podle mého názoru nevyhnutelný.“

Byl pro vás článek přínosný?