Hlavní navigace

Uživatelé Windows 8 ignorují „moderní“ aplikace

24. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Většina majitelů počítačů s nainstalovaným systémem Windows 8 si spustí méně než jednu aplikaci denně.

Většina spotřebitelů a malých firem používajících Windows 8 stále dává přednost „klasickým“ aplikacím určeným pro pracovní plochu, tedy těm ve stylu Windows 7.

Podle společnosti Soluto, která nabízí služby správy počítačů, pouze 39 % vlastníků stolních počítačů s Windows 8 spustí aplikace pro moderní uživatelské rozhraní více než jednou denně. Uživatelé přenosných počítačů jsou v tomto ohledu o něco aktivnější, protože více než jednu aplikaci pro moderní rozhraní si denně pustí zhruba 40 % z nich. O moc lépe na tom nejsou ani notebooky s dotykovou obrazovkou. 42 % majitelů těchto zařízení si spustí více než jednu „moderní“ aplikaci denně. Nadpoloviční většinu příznivců má nové rozhraní pouze u tabletů. Alespoň jednu aplikaci pro nové rozhraní si denně pustí přibližně 56 % uživatelů tabletů s Windows 8.

Soluto vychází ze své zákaznické základny, která v současnosti používá zhruba 10 800 zařízení se systémem Windows 8 – stolní počítače, notebooky, notebooky s dotykovým ovládáním a tablety. Soluto nabízí své služby jak koncovým zákazníkům, tak malým a středním firmám a správcům IT ve větších společnostech, ale průzkumu se účastnili převážně koncoví uživatelé a malé firmy, vysvětlil Roee Adler, produktový ředitel ve společnosti Soluto.

Tyto údaje o klasických počítačích, ale zejména o dotykových zařízeních, asi Microsoftu příliš velkou radost neudělají. Společnost ale může doufat, že se situace postupně změní s tím, jak bude přibývat notebooků i stolních počítačů s dotykovou obrazovkou, navíc za ceny téměř srovnatelné s přístroji ovládané pouze pomocí klávesnice.

Podle informací Soluta spustí uživatelé Windows 8 denně zhruba 1,5 aplikací určených pro moderní rozhraní, což za týden znamená 10,5 aplikace. Nikoho asi nepřekvapí, že majitelé tabletů spustí 2,7 „moderních“ aplikací denně, tedy 19 týdně. Pokud jde o aplikace určené pro pracovní plochu, těch uživatelé počítačů bez dotykového displeje spustí v průmětu 1,5 denně (10,5 týdně). Majitelé přístrojů s dotykovou obrazovkou potom v průměru 1,4 denně (9,9 týdně).

„Uživatelé běžně pracují na původní pracovní ploše, jak jsou zvyklí z předchozích verzí Windows,“ vysvětlil Adler. „Moderní rozhraní jim stále nepřipadá příliš intuitivní.“

Soluto neměří skutečné využití aplikací – například celkovou během dne, kterou uživatel pracuje s moderní aplikací – ale pouze počet případů, kdy ji spustí. Uživatelé Windows 8 mohou samozřejmě otevřít aplikaci jednou a pak ji nechat spuštěnou po celý den a průběžně se na ni přepínat.

Je ale možné sledovat oblíbenost jednotlivých aplikací podle četnosti jejich spouštění. Z tohoto boje vychází vítězně s 86 % aplikace Microsoft Mail, kalendář a lidé, která obsahuje e-mail, diář a seznam kontaktů. Poté ale následuje velký skok směrem dolů, protože v pořadí druhý nejpoužívanější nástroj – na správu fotografií – si spouští 44 % uživatelů.

Studie je k dispozici online (anglicky).

Byl pro vás článek přínosný?