Hlavní navigace

V roce 2020 bude mít více lidí mobilní telefon než elektřinu

21. 2. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © borispain69
Od roku 2000, kdy byl na trh uveden první mobilní telefon s kamerou, vzrostl počet uživatelů mobilních zařízení pětinásobně a v roce 2020 dosáhne 5,5 miliardy, tedy 70 procent světové populace. Více lidí tak bude mít mobilní telefon než připojení k elektřině, říká studie Ciska. Do tohoto roku vzroste také využití sítí 4G, které v té době přenesou šestkrát více dat než ostatní typy mobilního připojení. Studie Cisco také uvádí, že do pěti let už bude na světě 600 milionů mobilních nositelných zařízení, jako jsou chytré hodinky nebo monitory zdravotního stavu.

Podle studie Cisco Visual Networking Index (VNI) povede v příštích pěti letech nárůst počtu mobilních uživatelů chytrých zařízení, stoupající obliba mobilního videa a rozvoj sítí 4G k osminásobnému nárůstu objemu mobilního datového provozu. Právě samotné video bude pak tvořit tři čtvrtiny všech dat přenesených v mobilních sítích. V regionu střední a východní Evropy pak studie očekává, že do roku 2020 stoupne využívání připojení 4G až šestnáctinásobně.

Chytrá mobilní zařízení, tedy zařízení s výpočetními a multimediálními schopnostmi a minimálně 3G připojením, budou do roku 2020 podle predikce představovat téměř tři čtvrtiny celkového počtu mobilních zařízení a připojení oproti 36 procentům v současnosti a budou tak generovat téměř většinu celkového mobilního datového provozu. Z hlediska jednotlivých uživatelů dominují mobilním datovým přenosům chytré telefony. V roce 2020 na ně budou připadat čtyři pětiny celkového mobilního datového provozu. Počet mobilních telefonů v populaci stoupá tak rychle, že mobilním telefonem bude v roce 2020 disponovat více lidí (5,4 miliardy) než elektřinou (5,3 miliardy), tekoucí vodou (3,5 miliardy) nebo automobilem (2,8 miliardy).

Mobilní video podle studie zaznamená nejrychlejší tempo růstu ze všech mobilních aplikací. Podíl připojení 4G do roku 2018 překoná 2G a do roku 2020 i 3G. V roce 2020 bude 4G představovat přes 70 % veškerého mobilního datového provozu a připojení v sítích 4G měsíčně vygenerují téměř šestkrát více dat než ostatní typy mobilního připojení dohromady.

Studie Cisco také do roku 2020 předpokládá roční objem mobilních dat ve výši 366,8 exabytu (1 exabyte je přibližně 43 milionů 25GB Blue-ray disků), což představuje 120krát více dat, než činil objem veškerého světového mobilního datového provozu v roce 2010. V té době se také bude sítěmi přenášet 81 bilionů fotografií (např. MMS nebo Instagram), tedy 28 fotografií denně na každého člověka na zemi každý den v roce, nebo 7 bilionů videoklipů (např. YouTube) — tj. více než 2,5 videoklipu denně na každého člověka na zemi každý den v roce.

V letech 2015 až 2020 poroste objem globálního mobilního datového provozu dvakrát rychleji než objem přenosů dat v pevných IP sítích.

V roce 2020 bude existovat 11,6 miliardy zařízení se schopností mobilního připojení – včetně 8,5 miliardy osobních mobilních zařízení a 3,1 miliardy připojení typu M2M – oproti 7,9 miliardy zařízení s mobilním připojením a M2M připojením v roce 2015. Chytré telefony, notebooky a tablety budou proto generovat naprostou většinu globálního objemu mobilních dat, zatímco na základní mobilní telefony bude v roce 2020 připadat už pouze jen 1 procento globálního mobilního datového provozu.

příloha_ovladnete_sva_data

M2M (Machine-to-Machine) představují aplikace, které umožňují zařízením s bezdrátovým i pevným připojením, komunikovat s jinými zařízeními se stejnými schopnostmi, např. GPS navigace, sledování pohybu majetku, měření spotřeby energií a médií, bezpečnostní dohled, sledování zdravotního stavu na dálku apod. Nositelná zařízení lze nosit na těle (např. chytré hodinky a monitory zdravotního stavu) a dokážou komunikovat přes síť buď přímo pomocí vlastního mobilního připojení, nebo prostřednictvím jiného zařízení (většinou chytrého telefonu) pomocí Bluetooth, Wi-Fi apod. V roce 2020 bude na světě používáno přes 600 milionů nositelných zařízení oproti téměř 97 milionům v roce 2015.

Celosvětově se počet přístupových bodů Wi-Fi, včetně domácích, zvýší sedmkrát - z 64 milionů v roce 2015 na 432 milionů v roce 2020. Lze tedy očekávat, že při stále rostoucím počtu mobilních zařízení bude docházet k přetěžování mobilních sítí a tím pádem poroste pro uživatele i důležitost alternativních možností přenosu, jako je např. Wi-Fi.

Byl pro vás článek přínosný?