Hlavní navigace

Ve 3. čtvrtletí prodal nejvíce mobilních telefonů Samsung

17. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © Samsung Electronics
Podle nové zprávy analytické společnosti Gartner ve třetím čtvrtletí tohoto roku prodal Samsung nejvíce mobilních telefonů a překonal tak Apple i všechny ostatní.

Samsung v uplynulém čtvrtletí prodal 98 milionů kusů telefonů, což je 18,6% nárůst ve srovnání se stejným obdobím minulého roku, a jihokorejská společnost díky tomu ovládla 22,9 % trhu. Samsung tak posílil svou vedoucí pozici a zvětšil rozdíl v počtu prodaných telefonů, který je mezi ním a druhým Apple, navzdory tomu, že i tato americká společnost si meziročně polepšila. Samsung ve třetím čtvrtletí prodal 55 milionů kusů chytrých telefonů, zatímco druhý Apple „pouze“ 23,6 milionů kusů.

Korejská společnost nyní ovládá 32,5 % globálního trhu s chytrými telefony, zatímco Apple má 14 %. Analytici poukázali také na to, že Samsung měl v uplynulém čtvrtletí nejprodávanější telefon na trhu, Galaxy S3. Je to vůbec poprvé, co se Samsung Galaxy stal nejprodávanějším smartphonem vůbec – v uplynulém čtvrtletí se jej podle statistik společnosti Strategy Analytics prodalo 18 milionů kusů (v předchozím to bylo 5,4 milionu kusů). Pro srovnání, Apple ve 3. čtvrtletí prodal 16,2 milionů kusů iPhonů 4S (v předchozím to bylo 19,4 milionu kusů). I když Nokia prodala ve 3. čtvrtletí více telefonů než Apple (82 milionů), finská společnost uvedla pouze 7,2 milionu smartphonů, díky čemuž se v prodeji chytrých telefonů umístila až na sedmé příčce.

Vydání nových telefonů Lumia s Windows Phone 8 by podle analytiků mělo zastavit úpadek Nokie v oblasti smartphonů ve čtvrtém čtvrtletí. Gartner však dodává, že pozice Nokie se výrazně zlepší až v příštím roce. V uplynulém čtvrtletí se na třetím místě v prodeji smartphonů umístila kanadská společnost RIM, výrobce známých BlackBerry, zatímco HTC bylo čtvrté. To se však podle analytika Anshula Gupty z Gartneru může rychle změnit. „Tržby HTC i RIM v uplynulých čtvrtletích konstantně klesají, a tak je nejisté, zda se udrží v prodeji smartphonů na stejných příčkách i v následujících čtvrtletích,“ míní Gupta. Nebere pravděpodobně v potaz možný nárůst prodejů BlackBerry po lednovém uvedení nové verze operačního systému i telefonů.

Mezi chytrými telefony dominuje operační systém Android, ve 3. čtvrtletí byl přítomen v 72,4 % prodaných chytrých telefonů. Apple iOS byl v 13,9 % prodaných zařízení, zatímco BlackBerry ovládalo 5,3 % trhu a Windows Phone 2,4 %. Očekává se, že pozice iOS se ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku zlepší, jelikož mnoho zákazníků čekalo na iPhone 5. Gartner očekává, že se v příštím čtvrtletí zlepší i podíl Microsoftu na trhu, a to kvůli novým telefonům s Windows Phone 8.

Celkem se ve třetím čtvrtletí prodalo 428 milionů mobilních telefonů (meziroční propad o 3,1 %), z tohoto počtu bylo 169,3 milionů smartphonů, což je naopak meziroční nárůst o 46,9 %.

Byl pro vás článek přínosný?