Hlavní navigace

Výdaje na IT míří z krize, vzhůru jdou i v Česku

24. 4. 2014

Sdílet

 Autor: © Andreas Haertle - Fotolia.com
Globální výdaje na IT by mohly v letošním roce díky zlepšení ekonomické situace zvýšit o 3,2 %. Dosáhly by tak celkové výše 3,8 bilionu dolarů. Tvrdí to nejnovější studie Gartneru. V České republice se očekává ještě o něco vyšší dynamika, okolo 3,5 %, v regionu střední a východní Evropy dokonce 6,3 %.

„Z globálního pohledu firmy přestály nedávné turbulence a vracejí se zpět k nákupům IT technologií, od kterých očekávají akceleraci svého byznysu,“ říká Richard Gordon, viceprezident Gartneru. Podle něj se dá očekávat, že i spotřebitelé budou kupovat v letošním roce spoustu zařízení, a je možné, že se budou častěji přiklánět k levnějším a jednodušším přístrojům, než tomu bylo v minulých letech.

V segmentu zařízení, kam spadají především osobní počítače, ultrapřenosné systémy, mobily a tablety, se čeká nadstandardní dynamika (okolo 4,4 %, v Česku je to dokonce 11 %). Bude ale zřetelný posun v nákupním košíku. Zájem o drahé prémiové přístroje klesá, uživatelé ve vyspělých ekonomikách svou pozornost obracejí na střední třídu zařízení, zatímco v rozvíjejících se zemích lidé vsadí především na levné mobily s Androidem.

Objem prodaných PC klesne, když osloví méně zájemců, kteří však budou ve svých požadavcích náročnější. Analytici předpokládají, že tito lidé své dosavadní notebooky nahradí prémiovými ultramobilními systémy, které pak doplní o tablety, jež budou používat jako doplňkové přístroje. Klíčovým rozdílovým faktorem se přitom stane cena zařízení.

Za systémy pro datová centra letos firmy utratí zhruba o 2,3 % více než v roce 2013 (v Česku ale poklesnou o 6 %). Největšími hybateli nákupů se mají stát mobilní technologie a podpora cloudů, které spolu s virtualizací představují zajímavé příležitosti pro nově koncipované ethernetové přepínače. Rostoucí penetrace mobilních systémů zase vylepší prodeje systémů WLAN.

V oblasti podnikového softwaru se očekává vzestup tržeb o téměř 7 %, což z tohoto segmentu činí nejdynamičtější část IT výdajů (v Česku ale jen o 5 %). Důraz firem na data zapříčiní vzestup zájmu o databázové systémy stejně jako o integrační datové prvky či nástroje pro kvalitu údajů. Orientace na zákazníky zase bude v pozadí vyšších prodejů CRM.

Výdaje na IT služby globálně vzrostou o 4,6 % (v Česku o 6,7 %), když organizace přejdou od konzultačních služeb (připravujících projekty) směrem k implementačním službám (tedy realizace projektů). Gartner očekává, že růst těchto služeb bude s tím, jak se zlepšuje ekonomika, stálý.

A konečně telekomunikační segment, který tradičně spotřebovává největší část IT výdajů, stoupne o pouhých 1,3 % (v Česku ale výdaje nepatrně klesnou). Náklady na hlasové hovory se opět sníží, zejména kvůli stále častější situaci v domácnostech, které využívají jen celulární a Wi-Fi systémy, a přechodu řady organizací na SIP technologii (VoIP), pomocí které připojí své pobočkové ústředny k internetu.

Globální výdaje na IT

Objem financí podle jednotlivých segmentů (miliardy dolarů), rok 2014

příloha_ovladnete_sva_data

Zařízení
689
Systémy pro datová centra
143
Podnikový software
320
Služby IT
964
Telekomunikační služby
1 655

Zdroj: Gartner, duben 2014

 

Byl pro vás článek přínosný?