Hlavní navigace

Výdaje za IT porostou, Evropa jde ale do záporných čísel

21. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © Maxim_Kazmin
Celosvětové výdaje za IT čeká příští rok růst, a to o téměř 3 % oproti roku 2016. Evropu však na rozdíl od Asie a Ameriky podle analytiků čeká spíše pokles.

Celkově by výdaje měly podle Gartneru hnát dopředu primárně software a služby, a to na hodnotu 3,49 bilionů dolarů. Předpokladá se, že celosvětové výdaje poklesnou letos o 0,3 %, přičemž kvůli britské volbě pro Brexit se Evropská unie dostane z lehkého růstu výdajů do negativních čísel. Velká Británie je totiž jedním z nejvýznamnějších IT trhů v Evropě a jakákoli nestabilita je pro tento region negativním znamením.

Motorem růstu výdajů v příštím roce mají být snahy podniků o expanzi, tvrdí John-David Lovelock, viceprezident výzkumu Gartneru. „IT už není nákladovou divizí v podniku,“ říká. „Lidří trhu, stejně jako ti, co vést chtějí, za IT utrácí, starají se o své IT investice a využívají je jako způsob, jakým vylepšit své podnikání.“

Dodává, že mnoho firem se přesto snaží snížit výdaje na minimum, ale jejich úspory jsou „investované zpět do IT v rámci podpory přechodu korporace k digitálnímu podnikání.“

Co se týče softwaru, Gartner očekává solidní 6% růst výdajů v roce 2016 a další růst o 7,2 % v roce 2017 na celkovou hodnotu 357 miliard dolarů. Za služby vidí růst o 3,9 % za letošek a o 4,8 % v roce 2017 - na hodnotu 943 miliard dolarů.

Vahami růstu je letošní 7,5% snížení výdajů za zařízení a 1,1% pokles u komunikačních služeb. Oba segmenty by se však během příštího roku měly vrátit do pozitivních čísel, s výdaji za zařízení rostoucími o 0,4 procentní body na 600 miliard dolarů, předpokládá Gartner.

Nadcházející prezidentská volba ve Spojených státech by na IT výdaje neměla mít výraznější vliv, tvrdí analytická společnost. Historická data ukazují, že výdaje za IT vůbec nezávisí na prezidentovi státu; větší vliv mají změny v úrokových sazbách, říká Lovelock.

„Obvykle přichází drobný pokles ve výdajích těsně před volbou, a pak naopak uvolnění,“ pokračuje. „Žádný z kandidátů by neměl mít velký vliv na výdaje za IT.“

Celosvětově se výdaje za rok 2017 budou velmi lišit dle regionu, tvrdí Lovelock. Růst čeká především asijské země; subsaharská Afrika a Čína poroste o 4,5 %, výdaje v Severní a Latinské Americe pak vzrostou celkem o 2,5 %.

příloha_ovladnete_sva_data

Dvou nebo méněprocentní růst čeká západní a východní Evropu a Japonsko, předpokládá Gartner.

Severní Amerika se řadí mezi středně rychle rostoucí trh, ačkoli výdaje za software a služby zde budou patřit k nejvyšším, potvrzuje Lovelock. Pomalejší růst je „spíše odrazem změn v obnovovacích cyklech počítačů, notebooků a mobilních telefonů spojený s přebytkem nabídky mobilních služeb, které vedly k poklesu cen,“ dodal Lovelock.

Byl pro vás článek přínosný?