Hlavní navigace

Windows 10 prý už běží na půl miliardě zařízení, analytici pochybují

15. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Computerworld, Microsoft
Čísla udávaná Microsoftem jsou výrazně vyšší než ta od nezávislých analytických společností. Komu tedy věřit?

Microsoft hlásí nová uživatelská čísla Windows 10. Podle společnosti její nejnovější operační systém běží už na 500 milionech zařízení, což je polovina před časem stanovené (a později odvolané) mety.

Milníkem se pochlubil výkonný ředitel Microsoftu Satya Nadella na vývojářské konferenci v Seattlu. „Jen pomyslete na těch pět set milionů zařízení, které můžete oslovit prostřednictvím Windows Store,“ oslovil zúčastněné vývojáře. „To je zásah, který pohání náš ekosystém stále vpřed. Zásah, který každému z vás zajistí větší publikum, více uživatelů a větší interakci.“

Nadellova „půlmiliardová zmínka“ byla první údajem o užívanosti Windows 10 od loňského září, kdy společnost přinesla statistiku, dle které v té době OS běžel na 400 milionech „aktivních zařízení“.

Nutno podotknout, že šlo o výrazně vyšší číslo, než k jakému se dobraly nezávislé analytické společnosti. Ty koneckonců pochybují i o současné půlmiliardové metě.

Například dle společnosti Net Applications byly „Desítky“ v dubnu nainstalovány „jen“ na 430 milionech zařízení, ačkoliv rozdílný výsledek je dán i tím, že zatímco Net Applications do svých dat započítává pouze počítače, Microsoft pracuje rovněž s tablety, telefony a herními konzolemi Xbox.

příloha_ovladnete_sva_data

Microsoft si předloni s uvedením Windows 10 stanovil, že do poloviny roku 2018 systém dostane na jednu miliardu zařízení, loni však tento cíl odvolal s tím, že jeho dosažení je v daném časovém limitu nereálné.

Prý především kvůli selhání na trhu chytrých mobilních telefonů, které Microsoft přišlo na miliardy dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?