Hlavní navigace

Windows Phone v roce 2013 ovládnou trh, tvrdí analytici

20. 5. 2011

Sdílet

Analytici společnosti Pyramid Research tvrdí, že Windows Phone 7 od Microsoftu se prý již v roce 2013 stanou dominantním OS na mobilním trhu a porazí dokonce i Android.

A to i přes značnou vlnu skepticismu, která je s Windows Phone spojená a podle posledních zpráv se telefony s mobilním OS Microsoftu zatím neprodávají podle očekávání. Reputaci tohoto operačnímu systému také pošramotila série potíží při distribuci aktualizací v minulých měsících. Sám Microsoft o počtech prodejů mlčí, naopak argumentuje výzkumem mezi uživateli, kteří údajně vykazují vysokou spokojenost s novou platformou Windows Phone 7. Více viz článek Microsoft obhajuje Windows Phone 7, uživatelé jsou prý nadmíru spokojeni.

Předpověď společnosti Pyramid Research se opírá o předpoklad, že ještě letos a také v první polovině roku 2012 se zájem o smartphony s Windows Phone 7 výrazně zvýší a bude trvat. To má být spojeno s očekáváními nové generace telefonů od Nokie využívající OS od Microsoftu. Na začátku roku 2013 prý Windows Phone překonají i Android a budou si udržovat náskok.

Stella Bokunová, analytička Pyramid Research, vysvětlila důvody, které její společnost vedou k této prognóze. Podle ní je Nokia mezi uživateli velmi uznávanou značkou a má také úzké vztahy s mnoha operátory, kteří se rozhodují jakou značku telefonů budou nabízet a propagovat. Nokia také již dokázala, že je schopna nabídnout levné a současně atraktivní telefony. Windows Phone má nahrávat také rostoucí zájem o smartphony, zejména na tzv. nových trzích (důležitá bude v tomto směru zejm. Čína, kde má Nokia silnou pozici a uživatelé se prý nebudou příliš zajímat o to, zda nové přístroje používají Symbian nebo Windows Phone 7). Tyto body jsou v prognóze klíčové pro vynesení Windows Phone 7 do dominantní pozice.

Bokunová tvrdí, že Android bude také růst, prakticky shodně jako Windows Phone. Obě tyto platformy budou získávat větší podíl na trhu, ale u Androidu od Googlu to bude přece jen o něco méně. Naopak Apple a RIM prý budou v následujících pěti letech ztrácet.

Byl pro vás článek přínosný?