Hlavní navigace

Windows XP slaví jedenácté narozeniny a stále nejsou mrtvé

28. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Ve stejný den, kdy Microsoft v New Yorku se vší pompou představoval nové Windows 8, jeho dnes již archaické Windows XP oslavily jedenácté narozeniny.

Pětadvacátého října 2011 Microsoft vydal Windows XP, nejúspěšnější operační systém ve své historii. A představitelé Microsoftu jistě doufají, že se jim to samé povedlo i 25. října 2012. „Byl to dobrý operační systém,“ řekl David Johnson, analytik společnosti Forrester, „byl to velmi, velmi dobrý operační systém... uživatelům usnadnil spoustu práce.“ XP byly tak dobré, že na velmi velkém množství počítačů běží ještě doposud.

Podle společnosti Net Applications jsou Windows XP na 41 % všech počítačů na světě. Ještě v červenci byly XP nejpoužívanějšími Windows vůbec, v dalším měsíci je předběhly Windows 7. Podle Forresteru běží na Windows 7 nyní 48 % firemních počítačů, zatímco na Windows XP 38 %. A to Microsoftu samozřejmě vadí - společnost by chtěla, aby uživatelé již starý hardware přestali používat a upgradovali na nové zařízení s Windows 8.

V dubnu roku 2014, za méně než osmnáct měsíců, ukončí Microsoft podporu Windows XP a přestane pro tento operační systém vydávat bezpečnostní aktualizace. Od té doby tak budou uživatelé XP vystaveni nebezpečí, že hackeři objeví v systému nové chyby a začnou je zneužívat. Tvůrci různých programů a aplikací kompatibilních s Windows XP pak již brzy mají ukončit podporu svých programů pro tento zastaralý operační systém.

Vezmeme-li však v úvahu, kolik lidí po celém světě Windows XP stále používá, jaká je šance, že během osmnácti měsíců přejdou na nový OS? Žádná nebo velmi malá, předpovídá analytik společnosti Gartner Michael Silver. „Deset až patnáct procent společností bude mít XP s největší pravděpodobností i po ukončení jejich podpory,“ řekl Silver. A stejné údaje uvádí i společnost Forrester. „Ptali jsme se velkých firem, jaké Windows nyní používají. Tři čtvrtiny uvedly, že Windows 7, a 16 % Windows XP,“ oznámil Johnson. „A když jsme se jich zeptali, co budou používat za rok, 60 % odpovědělo, že Windows 7, 26 % Windows 8 a 3 % Windows XP,“ dodal Johnson.

Podle společnosti Net Applications je v posledním roce vidět, že se zrychluje přesun uživatelů Windows XP k novým verzím Windows. Jak Gartner, tak i Forrester společnostem, které mají Windows XP, doporučují, aby přešly ne na Windows Vista, ani na Windows 8, ale na tři roky staré Windows 7. „Je to bezpečnější. Chtěli byste raději mít Windows 7, které používají všichni, nebo Windows 8, které bude v roce 2014 používat 20 % uživatelů?“

Obě analytické společnosti důrazně svým klientům doporučují, aby přešli z XP na Windows 7 již dva roky, jakmile bylo jasné, že OS z roku 2009 je stabilní a úspěšný. „Pokud však společnosti nepřešly doteď, je velmi malá pravděpodobnost, že Windows XP opustí do dvou let,“ uzavřel Silver.

Byl pro vás článek přínosný?