Hlavní navigace

Windows XP: Zůstávají populární pro stovky milionů uživatelů

12. 4. 2016

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Ještě dva roky po ukončení oficiální podpory běží Windows XP na téměř dvou set milionech počítačů. Co k tomu jejich uživatele vede?

Ačkoliv Microsoft ukončil podporu Windows XP v roce 2014, podle měření využití operačních systémů si stále vede nadmíru dobře – nejvíce asi v Číně, kde je stále druhou nejpopulárnější operační platformou pro PC.

I když 8. dubna 2014 ztratily Windows XP nárok na jakékoliv bezpečnostní a jiné updaty, přesto je stále provozuje zhruba 181 milionů uživatelů. Podle měření firmy Net Applications z března 2016 stále zhruba 12 % PC má nainstalované tento operační systém (to odpovídá zhruba 11 % všech zkoumaných zařízení, protože ne všechny systémy s Windows XP představují osobní počítače).

To z Windows XP stále činí čtvrtý nejpopulárnější operační systém Microsoftu, hned za Windows 7 (861 milionů systémů), Windows 10 (235 milionů), a Windows 8/8.1 (199 milionů).

Zatímco v USA podíl Windows XP klesl na přibližně 3 %, v Číně je to podle měření firmy StatCounter více než 26 %. A podle lokálního vyhledávače Baidu je podíl osobních počítačů, které přistupují k tomuto serveru a mají nainstalované Windows XP, dokonce 32 %. Oproti situaci před rokem ale prý jde o výrazné zlepšení – tehdy se Windows XP nacházelo na zhruba 44 % tamějších počítačů.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle poklesu, který ukazuje křivka uveřejněná firmou Net Applications, by se podíl Windows XP mohl dostat pod 10% hranici někdy v květnu, nicméně nad 5 % by měl zůstat nejméně do března 2017, tedy v den, kdy uplyne od ukončení jeho podpory tři roky.

Jedním z důvodů, prč se Windows XP stále tak drží, je omezení upgradů na Windows 10 právě z tohoto operačního systému (bezplatně to jde až z verze Windows Vista). Logickým krokem pro upgrade je tedy spíše zakoupení nového PC s již nainstalovanými Windows 10.

Byl pro vás článek přínosný?