Hlavní navigace

Wolphram Alpha umožní analyzovat data z Facebooku

29. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © gubh83 - Fotolia.com
Vývojáři webové aplikace Wolphram Alpha představili bezplatnou službu, která dokáže analyzovat aktivitu na Facebooku a interpretovat ji v pěkných grafech založených na tzv. datových bodech.

Datové body vznikají při jakékoli vaší aktivitě na Facebooku: například pokaždé, když si na této sociální sítí zobrazíte fotku jídla, kterou sem vložil váš přítel, nebo někomu okomentujete stav. Služba dokáže určit, jaká je průměrná délka vašeho příspěvku na Facebooku, které slovo (nepočítají se předložky) nejvíce používáte nebo která vaše fotografie je nejoblíbenější. Wolphram vám také řekne, kdy jste na sociální síti nejaktivnější, a do grafů si můžete dát třeba i to, kolik přátel máte v které věkové skupině.

A to je jen začátek toho, co Wolphram Personal Analytics dokáže. K nejzajímavějším informacím se dostanete díky zmíněným datovým bodům. Wolphram shromáždil anonymní datové body více než milionu uživatelů a nabízí velmi zajímavé grafy týkající se všech možných i nemožných aspektů sociálních sítí. Dozvědět se můžete třeba to, jak Facebook využívají lidé různých věkových kategorií (i když je třeba si uvědomit, že Facebook má jen devět let, takže se tato data mohou v čase měnit). Například ve věku 40 let se věkový medián našich přátel velmi blíží tomu našemu. Jakmile však dosáhneme padesátky, přibývá nám čím dál více mladších přátel.

Zajímavé je také sledovat, jak se v čase mění rodinný stav uživatele. Jak byste asi čekali, okolo třicítky přibývá uživatelů, kteří si na Facebook nastaví stav „ženatý/vdaná“ – je jich více než nezadaných lidí a uživatelů „ve vztahu“ dohromady. Nejvíce zasnoubených je na přelomu dvacátého a třicátého roku. Jakmile přátelé uživatele dosáhnou padesátky, začne se čím dál více zobrazovat stav „ovdovělý“.

Wolphram umí také rozdělit příspěvky podle zálib. Nejpopulárnějším slovem v příspěvcích umístěných v kategorii technologie je „telefon“ a nejpoužívanějším slovem v příspěvcích o jídle a pití je „pivo“ (jídlo skončilo až na druhé příčce, i když jen těsně). Pokud si rozdělíme témata dle pohlaví, muže zajímají více témata týkající se sportu a technologií, zatímco ženy dávají přednost rodinným tématům. Není také problém se podívat také na to, o čem uživatelé na Facebooku nejvíce píší na svých zdech – mezi deset nejoblíbenějších témat patří: hudba, sport, politika, technologie, kariéra, citáty, speciální události, rodina a přátelé, cestování a počasí. Pro každé z těchto témat jsou pak charakteristická určitá slova. Na další zajímavosti se můžete podívat na webu Wolphramalpha.com/facebook.

Byl pro vás článek přínosný?