Hlavní navigace

Z praxe IT: Jak se nezbláznit při návratu z dovolené

28. 7. 2014

Sdílet

 Autor: © honeyflavour - Fotolia.com
V některých firmách nastává „letní provoz“, kdy se všechny důležité činnosti odsouvají na podzim. Moje praxe praví, že zejména v IT se naopak využívá toho, že se mohou dělat velké změny v aplikacích, databázích nebo hardwaru.

Valná část z nás ovšem plánuje na léto delší odpočinek. Po celoročním úsilí určitě zasloužený. Jenže znáte to, než odjedete, jste týden ve stresu, zdali jste všechno zvládli dokončit nebo předat svému zástupci, a když se vrátíte, čeká na vás přeplněná emailová schránka, hromada zmeškaných hovorů a práce, že budete dalších čtrnáct dní trávit v práci přesčas. Nebo spoustu věcí řešíte o dovolené místo odpočinku. Přitom se určitě dá takovým situacím vyhnout. Pojďme se podívat na pár tipů jak zvládnout předdovolenkový shon.


Kateřina Janulová

Kateřina Janulová

Autorka se mezi počítači pohybuje už několik let, z toho tři roky v prostředích bankovních IT. Psaní jí pomáhá odpočinout si od pracovního života pro korporace.


1. Delegujte svoji práci na kolegu v dostatečném předstihu, informujte je o dovolené

I když to může být trochu otravné, že je v kopii emailu nebo s vámi na schůzce pomalu měsíc dopředu, později to oceníte oba. O důležitých věcech bude informován nebo je dokáže dohledat ve svém emailu a vyhnete se nastavování sdílení schránky při vaší nepřítomnosti. A až půjde na dovolenou on, nebudete muset řešit podobné trable vy.

2. Zpřístupněte svoje pracovní dokumenty

Spousta lidí má ve zvyku děsně tajnůstkařit a střežit si svoje dokumenty jako oko v hlavě. Někdy je to pochopitelné, ale opravdu chcete, aby vám někdo volal kvůli nějakému aktuálnímu přehledu, reportu nebo prezentaci, kterou máte uloženou na lokálním disku v notebooku doma nebo vedle sebe bez možnosti připojit se k internetu a soubor kolegům doručit jinak než na flash disku poštovním holubem?

3. Snažte se dokončit rozdělanou práci a odejít na dovolenou s čistým stolem

Máte rozdělanou spoustu činností – úkolů s různými uživateli, kdy i oni mají dovolenou, takže vyřešení nebo nějaký výraznější posun je v nedohlednu nebo zodpovídáte za vyřešení incidentů, které mají deadline v půlce vaší dovolené? Opět již v předstihu začněte tyto věci pomalu „uklízet“. O tom, co dodělat nejde, protože se to vleče nebo to vyžaduje více času k řešení, informujte, jak již bylo řečeno, kolegy, případně informujte všechny zúčastněné, že se v danému úkolu či problému vrátíte po dovolené.

Nesnažte se ale takto přesunout pracovní úkoly všechny, hrozí, že nad nimi stejně budete dumat v průběhu dovolené a velké množství práce, kterou jste s lehkou hlavou odhodili před dovolenou, na vás bude čekat, až se vrátíte. A nebude se vám do ní ihned chtít vrhnout.

příloha_ovladnete_sva_data

Hlavně si příjemně odpočiňte a načerpejte síly.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku