Hlavní navigace

Sony hlásí další útoky a první vyčíslení škod

23. 5. 2011

Sdílet

Společnost Sony informovala o tom, že v minulém týdnu proběhl útok na její síť So-net, z níž byly odcizeny virtuální tokeny v hodnotě 1 200 dolarů. Co se týká hacku sítě PlayStation Network, ten Sony v aktuálním fiskálním roce vyjde prý na 170 milionů dolarů.

O útoku na internetovou službu So-net Sony tvrdí, že tento server je v rámci jejích on-line sítí méně významný, i když potvrzuje, že k dalšímu úspěšnému hacku došlo. Současně pak bezpečnostní firma F-Secure objevila nezávisle na této skutečnosti ještě jiný incident a to phishingovou síť hostovanou na serveru Sony v Thajsku. I když by se v běžném pracovním režimu těchto menších bezpečnostních incidentů nikdo pravděpodobně nevšiml, po odcizení více než 100 milionů uživatelských účtů ze sítí PlayStation Network, Qriocity a Sony Online Entertainment v polovině dubna je na Sony zaměřena zvýšená pozornost.

Co se týká výdajů Sony spojených s těmito útoky, bezpečnostní experti a komentátoři původně počítali, že půjde o částky v řádech miliard dolarů. Sony najala na vyšetření útoku několik bezpečnostních firem, které měly za úkol provést audit systémů a vylepšit bezpečnostní systém jejích sítí. Nicméně i přesto je v minulém týdnu objevila další chyba, umožňující neoprávněnou změnu hesel (více viz článek Sony přiznává další bezpečnostní problém ve svých sítích).

Společnost Sony byla kromě hackerského útoku poměrně silně v letošním roce zasažena i živelnou katastrofou v Japonsku, která způsobila její propad do červených čísel. Výdaj 170 milionů dolarů (resp. 14 miliard jenů) v souvislosti s útokem na PlayStation Network a další sítě pro ni tedy není jedinou ranou, protože ztráty spojené se zemětřesením firma vyčíslila na 17 milard jenů a pokles v prodejích s tím spojený pak na 22 miliard jenů.

Byl pro vás článek přínosný?