Hlavní navigace

Spyware a hijackery

19. 4. 2007

Sdílet

Spyware se snaží poodhalit něco z vašeho soukromí, hijacker zase napadá váš internetový prohlížeč. Chraňte se před útoky z internetu a odstraňte všechny parazity ze svého pevného disku!

Ochraňte svůj počítač a soukromí před útoky z internetu!(CD)
Spyware se snaží poodhalit něco z vašeho soukromí, hijacker zase napadá váš internetový prohlížeč. Chraňte se před útoky z internetu a odstraňte všechny parazity ze svého pevného disku!
Ochraňte svůj počítač a soukromí před útoky z internetu!(CD)
Pomoc, můj počítač dostal chuť na sex! Toto zvolání v žádném případě není vtip přesně takové potíže začal řešit jeden čtenář našeho časopisu. Jeho počítač při každém bootování začal na pozadí pracovní plochy přehrávat v Media Playeru erotická videa, v Internet Exploreru se mu neustále objevoval proužek s nápisem Sex is great! a domovská stránka internetového prohlížeče se automaticky nastavila na adresu s pornografickými snímky. Náš čtenář se pokusil všechny podezřelé položky odstranit, ale bez úspěchu. Byl snad jeho počítač začarovaný? To určitě ne. V polovině roku 2003 se internetem začala šířit nová počítačová epidemie, tzv. hijackery. Hijackery (z anglického "to hijack/highjack", což česky znamená unést nebo zmocnit se) přesměrovávají váš internetový prohlížeč na WWW stránky, které nechcete. Najednou máte mezi svými oblíbenými odkazy úplně neznámé stránky. Když v prohlížeči zadáte nějakou adresu, dostanete se někam úplně jinam, než jste chtěli, domovská stránka je rovněž náhle nastavena na úplně jinou adresu než dosud. Prostě se někdo úplně cizí hrabe ve vašem operačním systému a snaží se vás dostat do blázince. Hijackery využívají trhlin v zabezpečení Internet Exploreru, aby do WWW stránek nebo různých aplikací (nejčastěji se jedná o rozšíření možností internetového prohlížeče, o tzv. Browser Helper Objects BHO) dostaly takové funkce, které vás nalákají k využívání některé z internetových služeb nebo se snaží vysledovat vaše zájmy, záliby či třeba činnost při surfování na internetu. Všechny programy, skripty nebo prvky, které mají za úkol v počítači provádět nějakou nekalou činnost, se jedním slovem označují jako tzv. malware (odvozeno ze slovního spojení "malicious software" škodlivý program). Kromě již popsaných nekalostí patří mezi další praktiky malwaru provádění změn v registru Windows. Často se do systému mohou dostávat i tzv. trojské koně programy, které váš počítač zpřístupní tak, aby se do něj po síti mohl kdokoliv dostat. Hijackery jsou tedy vlastně jen další skupinou malwaru. Hlavní příčinou úspěchu hijackerů či spywaru jsou špatná nebo špatně provedená nastavení Internet Exploreru. V tomto článku se budeme věnovat v první části hijackerům, v druhé části spywaru. Dozvíte se zde vše potřebné pro to, abyste svůj počítač dokázali proti všemožným útokům z internetu úspěšně bránit.

Hijackery
Nejefektivnějším prostředkem proti hijackerům je prevence. Možnosti, jak předejít poškození systému, začínají konfigurací prohlížeče a končí u pravidelného provádění instalací updatů Windows. Pokud se budete řídit dále uvedenými tipy, ušetříte si spoustu nepříjemností.

1)Utěsněte Internet Explorer

Přejděte v Internet Exploreru do menu Nástroje/Možnosti internetu a stiskem tlačítka Vlastní úroveň, které najdete na záložce Zabezpečení, si nastavte úroveň zabezpečení zóny Internet. V poli Obnovit vlastní nastavení vyberte možnost Vysoká. V poli Nastavení byste pak měli mít následující položky nakonfigurovány takto (viz obrázek na vedlejší straně): Inicializovat a skriptovat ovládací prvky ActiveX, jež nejsou označeny jako bezpečné: Zakázat
Spouštět ovládací prvky ActiveX a moduly plug-in: Dotázat se
Stahovat nepodepsané ovládací prvky ActiveX: Zakázat
Nastavení jazyka Java (pokud je tato volba k dispozici): Vysoká úroveň zabezpečení
Všechny provedené změny pak potvrďte stiskem tlačítka OK.
Nyní použijte skript IE-Spyads, který najdete na našem CD nebo na internetu na https://netfiles.uiuc.edu/ehowes/www/resource.htm (IE-SPYAD-1.EXE, 258 KB). Tento skript zapíše v Internet Exploreru do zóny Servery s omezeným přístupem celou řadu serverů hostících podezřelé webové stránky. Pro všechny servery, které leží v této zóně, platí automaticky vysoká úroveň zabezpečení. Instalaci skriptu provedete takto: Poklepejte na soubor IE-SPYAD-1.EXE a rozbalte ho do libovolné složky. V této složce se bude mimo jiné nacházet i soubor INSTALL.BAT. Poklepáním jej spusťte. V okně programu MS-DOS nyní vyberte stiskem klávesy 2 položku Install the New IE-Spyad List. Poté tuto volbu ještě jednou potvrďte klávesou 1, odpovídající položce Yes install IE-Spyad. Skript nyní do zóny serverů s omezeným přístupem zapíše stovky nechvalně známých WWW stránek. Nyní by žádná z těchto stránek neměla způsobit ve vašem počítači nějakou neplechu. Pokud používáte ve Windows několik uživatelských účtů, je potřeba pro každý z nich skript spustit zvlášť.

2)Ochrana v programech pro práci s elektronickou poštou

Vedle internetového prohlížeče musíte patřičně nastavit ochranu svých programů pro práci s elektronickou poštou. V Outlooku 2003 si zvolte v menu Nástroje/Možnosti na záložce Zabezpečení v poli Zóny zabezpečení položku Servery s omezeným přístupem. Na stejném místě naleznete tuto položku i v Outlook Expressu 6. I zde zvolte v poli Ochrana proti virům položku Zóna serverů s omezeným přístupem (viz obrázek). Zásadně v e-mailovém programu neklepejte na žádné internetové odkazy a všechny příchozí zprávy si nechte zobrazovat pouze v textovém formátu a nikoli ve formátu HTML. Toto nastavení v Outlook Expressu 6 provedete v menu Nástroje/Možnosti na záložce Čtení, kde umístěte zatržítko před položku Číst všechny zprávy jako prostý text. Pro Outlook a Outlook Express 5 bohužel podobné nastavení k dispozici není. Dále zrušte u e-mailů automatický náhled. V Outlook Expressu 6 postupujte následovně: Klepněte na ikonku Doručená pošta a z menu Zobrazit vyberte příkaz Rozložení. V poli Podokno náhledu zrušte zatržítko u položky Zobrazit podokno náhledu. V Outlooku 2003 se ujistěte, že v menu Zobrazit není u položky Automatický náhled umístěno zatržítko.


3)Nahraďte aplikaci MS Java originální verzí od firmy Sun

Vzhledem k tomu, že aplikace Microsoft Java již není delší dobu podporována, nejsou pro starou verzi MS Javy vytvářeny žádné záplaty ošetřující problémy se zabezpečením. Prostě nejvyšší čas pro přechod k originální verzi Javy od firmy Sun Microsystems. Na našem CD, popřípadě na internetové adrese http://java.sun.com/j2se/
1.4/ naleznete nejaktuálnější verzi Java 2 Standard Edition 1.4 (J2RE-1_4_1_02-WINDOWS-I586-I.EXE, 9,76 MB). Java se vám po instalaci automaticky zabuduje do Ovládacích panelů. Jak zjistíte, že máte jako standardní aplikaci nastavenou Javu od firmy Sun? Poklepejte v Ovládacích panelech na ikonu Javy vypadá jako šálek kávy a v dialogovém okně, které se objeví, se přesuňte na záložku Browser. Pokud používáte Internet Explorer, pak si zde umístěním zatržítka před položku Microsoft Internet Explorer definujete tuto aplikaci jako standardní.

4)Nainstalujte program pro sledování podezřelých objektů

Proti nezvaným hostům pomáhají programy, které ve Windows sledují na pozadí všechny prováděné aktivity. Pokusí-li se kupříkladu nějaký program o instalaci, budete okamžitě dotázáni, zda s touto instalací souhlasíte. Jako stvořené pro tento účel jsou utility Geek Superhero (GEEKSUPERHERO_SETUP-1.EXE, 2,01MB) nebo freewarový program SpywareGuard (SPYWARE-GUARDSETUPMIN.EXE, 913 KB). Oba samozřejmě najdete na našem CD, popřípadě Geek Superhero 1.1. na internetové adrese http://www.geeksuperhero.com/index.shtml a Spyware Guard 2.2 na adrese http://www.javacoolsoftware.com/spywareguard.html. Geek Superhero dokáže v porovnání se SpywareGuard o něco více, například umí blokovat pop-up okna apod., ale možná i proto si jej musíte koupit za 25 USD. Nyní se budeme věnovat zdarma dostupnému SpywareGuard. Utilitu nainstalujete poklepáním na soubor SPYWAREGUARDSETUPMIN.EXE. S nastaveními uvedenými na obrázku se pak postará o bezpečnost vašeho počítače. Nahlásí vám, pokud se nějaký program na pozadí pokusí nainstalovat nějaký nový Browser Helper Object (BHO) nebo když se pokusí změnit nastavení vaší domovské stránky, stránky pro vyhledávání apod. Tak získáte takřka úplnou kontrolu nad chováním svého internetového prohlížeče.

5)Omezení práv

Nikdy ve Windows NT/2000/XP nepracujte jako uživatel s administrátorskými právy, nýbrž pro běžnou práci používejte uživatelský účet, jenž má práva do nějaké míry omezena. V praxi je tato rada velmi snadno realizovatelná. Pro instalace programů, vytváření záloh, instalování updatů systému používejte účet administrátora, pro každodenní práci běžný uživatelský účet s omezenými právy. Popisované pravidlo platí dvojnásob při surfování na internetu. Pokud je uživatel přihlášen pod omezeným uživatelským účtem, má hijacker daleko méně možností, jak napáchat ve Windows nějakou škodu.

6)Radikální řez: výměna internetového prohlížeče a programu pro práci s elektronickou poštou

Internet Explorer a Outlook Express jsou nejrozšířenějšími programy používanými na internetu. Právě proto jsou vděčným terčem pro řadu hackerů, kteří se snaží pomocí bezpečnostních trhlin v těchto aplikacích ovládnout váš počítač. Jejich používání tedy není z hlediska bezpečnosti nejlepší řešení. Ten, kdo chce skutečně bezpečně surfovat po internetu, by měl zvážit použití alternativních programů. Z prohlížečů můžeme doporučit tyto aplikace: Opera 7.54 najdete ji na našem CD jako soubor OW32ENEN754J.EXE o velikosti 16,2 MB nebo na internetové adrese http://www.opera.com/download/?lng=en&ver=7.54.
Mozilla 1.7.2 na našem CD je jako soubor MOZILLA-WIN32-1.7.2-CSCZ-INSTALLER.EXE o velikosti 12,6 MB nebo na internetové adrese http://www.czilla.cz/download/.
Firefox 0.9.3cs najdete rovněž na našem CD jako soubor FIREFOXSETUP-0.9.3-CSCZ.EXE o velikosti 5,43 MB nebo na internetu na adrese http://www.firefox-browser.de. Jako alternativy k Outlook Expressu mohou rovněž posloužit aplikace Mozilla či Opera, z dalších můžete vyzkoušet:
PMMail 2000 Professional 2.20.2717 naleznete na našem CD jako soubor PMMAIL2KPRO.
EXE o velikosti 4,93 MB nebo na internetové adrese http://www.pmmail2000.com/download.html.
Mozilla Thunderbind 0.7 je na našem CD jako soubor THUNDERBIRD-0.7.3-WIN32-CSCZ-INSTALLER.EXE o velikosti 6,38 MB. Program naleznete též na internetové adrese http://www.mozilla.org/products/thunderbird/releases/#install. lAK-Mail 3.2 nachází se jako soubor AKME32.EXE o velikosti 947 KB nebo na internetové adrese http://www.akmail.com/eng/download.html.
GeMail 2.2 najdete na našem CD jako soubor GEMAIL_EN.EXE o velikosti 2,14 MB nebo na internetové adrese http://www.gemail.de/download.htm.
Pegasus Mail V4.21c je na našem CD jako soubor W32-421C.EXE o velikosti 4,40 MB nebo na internetové adrese http://www.pmail.com/.

7)Týdenní updaty Windows

Přenechte svoje starosti svému systému. Každý týden kontrolujte, jaké nové záplaty jsou u Microsoftu k dispozici. Ve Windows XP stačí klepnout do nabídky Start/Windows Update, v Internet Exploreru pak klepněte do menu Nástroje/Windows Update. Pak budete mít ve Windows ošetřeny záplaty všech známých bezpečnostních děr.

Odstranění hijackerů

Přečetli jste si všechny naše tipy proti hijackerům a rozhodli jste se, že se podle nich budete řídit? Pak je to skvělé. Ale co dělat, pokud už v systému nějaký hijacker máme? Boj proti již zamořenému systému není vůbec beznadějný. Existuje řada použitelných programů, které vám znovu vrátí ztracenou vládu nad vaším počítačem. Stejně jako u antivirových programů i zde platí, že ne každý program skutečně najde všechny hijackery. Proto vám doporučujeme vyzkoušet všechny tyto programy:
Ad-Aware SE Personal Edition 1.02 najdete na našem CD jako soubor AAWSEPERSONAL.EXE o velikosti 2,48 MB nebo na internetové adrese http://www.lavasoftusa.com/ a k němu český jazykový modul v archivu AAW6_CZ.RAR o velikosti 6,69 KB rovněž nebo na internetu na adrese http://cestiny.idnes.cz/pa/ad_aware.html.
Spybot Search & Destroy 1.3 nachází se na našem CD jako soubor SPYBOTSD13.EXE o velikosti 4,15 MB nebo na internetové adrese http://www.safer-networking.org/en/download/index.html.
CWShredder 1.59.1 je na našem CD jako soubor CWSHREDDER.EXE o velikosti 146 KB. Naleznete jej i na internetové adrese http://www.softpedia.com/public/cat/10/17/10-17-150.shtml.
Vzhledem k tomu, že Ad-Aware a Spybot zlikvidují i spyware, čtěte návody k jejich použití v odstavci Prověřte svůj systém off-line.
Program CWShredder spustíte poklepáním na soubor SHREDDER.EXE. Stiskem tlačítka Fix aplikace najde a zlikviduje všechny podezřelé objekty ve vašem počítači.

1)Utěsněte Windows 2000/XP
Windows 2000/XP potřebují v boji proti spywaru zcela nekompromisní nástroj, neboť jsou až příliš vstřícná. Jedním z nich je utilita XP Antispy 3.8 (XPANTISPY_EN.ZIP, 35,1 KB), kterou naleznete na našem CD nebo na adrese http://www.xp-antispyorg/. Její instalace spočívá v rozbalení archivu do libovolné složky a v poklepání na spouštěcí soubor. V okně programu doporučujeme deaktivovat většinu položek umožňujících sbírání dat a jejich zasílání Microsoftu, a to zejména u Windows Media Playeru, Internet Exploreru a v poli Error Reports. U položek Disable automatic updates a Disable scheduled updates byste rozhodně měli mít červený vykřičník. U každé vybrané volby se vám ve spodní části okna objeví vysvětlení, co daná volba umožňuje. XP Antispy spouštějte v profilu, který má k počítači práva administrátora.

2)Rozpoznání spywaru
Pokud už při začátku instalace nějakého programu budete dotazováni na nějaké demografické údaje, pak je na místě nejvyšší obezřelost. Žádného obyčejného programátora sharewarových aplikací rozhodně nezajímá váš věk, co nakupujete, jaké máte zájmy a podobné marketingové údaje. Velmi známými příklady spywaru jsou například download manažer Download Accelerator Plus (DAP) či Go!Zilla. I programy pro výměnu souborů Kazaa a BearShare obsahují ve své zdarma dostupné verzi spyware. Rozvažte si proto dobře, zda není v takových případech lépe zapomenout na zdarma dostupné nástroje, které slídí po vašich osobních údajích, a zda se nevyplatí koupit si komerční verzi bez spywaru.

3)Zabraňte napadení počítače
Aplikace SpywareBlaster 3.2, kterou naleznete na našem CD jako soubor SPYWAREBLASTER-SETUP.EXE, 2,14 MB), nebo ji můžete stáhnout z internetové adresy http://www.javacoolsoftware.com/spywareblaster.html, váš počítač před takovými slídícími programy ochrání. Po její instalaci a při prvním spuštění už možná odhalí, že máte špatně nastavený Internet Explorer. V tomto případě se objeví hlášení Internet Explorer Security Alert! Pak nezbývá než přijmout všechna opatření, která vám SpywareBlaster navrhne. Proto vyberte položku Here to learn more and fix it. Potom klepněte na volbu Set recommended values. V hlavním menu programu pak aktivujte ochranu v menu Protection tím, že klepnete na odkaz Click here to enable protection. Volba Restricted sites protection zabraňuje přístupu na podezřelé stránky. I tuto byste měli aktivovat. Do třetice klepněte v levém sloupečku na odkaz Updates, kde stiskem tlačítka Check for update stáhnete z internetu nejnovější verzi databáze programu pro detekci nového spywaru. Při instalaci je potřeba tuto utilitu nainstalovat pro každý uživatelský účet zvlášť.

4)Skromnost člověka šlechtí
Nejúčinnější ochranou proti spywaru je vaše chování a hlavně skromnost. Z internetu byste měli stahovat a následně instalovat pouze ty programy, které skutečně potřebujete. Pro každý typ aplikace na sto procent existuje nějaký program, který neobsahuje spyware. Na druhou stranu zase nemusí být zdarma.
5)Otázka důvěry
Stahujte z internetu programy pouze z těch stránek, jež vám připadají důvěryhodné. Pokud se v některých aplikacích používá spyware, pak pokud se jedná o seriózní zdroj, budete na tuto skutečnost dodatečně upozorněni.

6)SpyBlocker speciální program na blokování spywaru
Nechcete se za žádnou cenu vzdát používání programů obsahujících spyware, protože je jejich používání zadarmo? Dokonce i v tomto případě se dá zařídit, aby vaše aktivity nebyly sledovány. Takové řešení ale není zdarma. Představuje ho program SpyBlocker 8.0 (SPYBLOCK.EXE, 3,66 MB), který sice nezabrání žádnému spywaru, aby se nainstaloval, ale znemožní mu zasílání dat o vás, takže takový spyware je pak pro svého výrobce prakticky nepoužitelný. SpyBlocker tedy nijak nemění vlastní soubory spywaru, nýbrž blokuje server spywaru tím, že mu dá do cesty svůj vlastní server. Tím si všechny programy podrží plnou funkčnost, vy neporušujete žádná licenční ujednání, ale spyware se při použití této utility naprosto mine účinkem. Pokud máte na svém počítači nainstalovaný firewall, například Zone Alarm, je potřeba v jeho nastavení povolit SpyBlockeru přístup k některým portům (např. port 80). Program naleznete na našem CD, popřípadě na internetu na adrese http://www.spyblocker-software.com/spyblocker/index.shtm.

Jak se zbavit spywaru

Myslíte si, že jste udělali naprosto vše, abyste ze svého počítače odstranili spyware a hijackery? Udělejte si test. Vsadíte se, který ze špiónů už měsíce pracuje na vašich souborech? Naštěstí jsou všechny níže popisované testovací programy schopné všechen nalezený spyware okamžitě ze systému eliminovat.

1)Prověřte svůj systém on-line
Internetová stránka Spyware-Guide.com vám zdarma nabízí on-line skenování vašeho systému na přítomnost spywaru. Stačí do internetového prohlížeče zadat adresu http://www.spywareguide.com/txt_onlinescan.html. Možná budete muset dočasně deaktivovat svůj download manažer, například GetRight, pokud nějaký používáte, aby se mohlo skenování systému automaticky spustit. Tato on-line aplikace je vlastně prvek ActiveX. Internet Explorer si jej stáhne a jakmile je stažení kompletní, objeví se dialog s varováním. To naše on-line aplikace žádá o dovolení, aby se mohla spustit. Stiskem tlačítka Yes jí toto povolení dáte. Pokud aplikace během prohlížení systému nalezne spyware, trojského koně, keylogger, adware nebo jiný malware, zeptá se, zda jej budete chtít zlikvidovat. Malware pak odstraníte tlačítkem Remove it.
Když on-line aplikace nenajde nic podezřelého, po skončení kontroly se automaticky ukončí. Používáte-li jako internetový prohlížeč jinou aplikaci než Internet Explorer, pak zvolte adresu http:://www.xblock.com/download/xclean_micro.exe. Pak může prohlížeč tento soubor uložit na pevný disk. Po uložení pak poklepáním na uložený soubor spustíte skenování systému.

2)Prověřte svůj systém off-line
Po otestování systému on-line restartujte počítač. Nyní přijdou na řadu již dříve jmenované utility Ad-aware a Spybot. Pro ně platí to samé, jako pro antivirové programy ne každá utilita na odhalování spywaru nalezne všechny škůdce. Jistota je jistota. Spusťte v libovolném pořadí postupně obě utility. Po skončení každé vždy restartujte počítač.
Ad-aware: je to klasika mezi programy odhalující hijackery, spyware nebo adware. Verze Personal je dostupná zdarma a řádění všemožného malwaru rychle ukončí. Program nainstalujete do libovolné složky klasicky poklepáním na instalační soubor. Na našem CD naleznete i český jazykový modul, který si doinstalujete tak, že rozbalíte soubor AAW6_CZ.RAR do libovolné složky a všechny rozbalené soubory přesunete do složky Lang, která se nachází ve složce, do níž jste instalovali Ad-aware. Potom stačí v menu Options vybrat v poli Language file položku Czech a stisknout tlačítko Proceed. V hlavním okně programu nyní stiskněte tlačítko Stav. Klepnutím na položku Aktualizovat nyní si z internetu stáhněte nejnovější aktualizační soubor. Poté stiskněte tlačítko Skenovat. Jako režim skenování vyberte volbu Vybrat soubory/adresáře a klepnutím na odkaz Vybrat vyberte všechny diskové oddíly, které obsahují Windows (většinou disk C:) a dále používané programy (často disk D:). Klepnutím na tlačítko Další zahájíte skenování systému. Po otestování systému je nutno označit ručně všechny soubory, které mají být smazány. Ad-aware určitě najde spoustu tzv. tracking cookies, které můžete bez obav odstranit. Rovněž smažte všechny EXE soubory nalezené a identifikované Ad-awarem jako spyware. Rychlá kontrola systému, která se spouští z hlavního rozhraní přes tlačítko Skenovat a položku Provést rychlou kontrolu systému, mimo jiné testuje i položky v registru Windows.
Spybot Search&Destroy: při prvním spuštění vám program navrhne provedení zálohy registru, což rozhodně neodmítejte. Poté stiskněte tlačítko Next a dále Search for updates. Poté základní ošetření systému provedete opět klepnutím na tlačítka Next a Immunize this system. Konečně po stisku tlačítek Next a Start using this program se průvodce ukončí. Nyní doporučujeme celý program ukončit a znovu spustit.
Tato aplikace má zabudovaný i český jazykový modul, takže pokud klepnete do menu Jazyk/Česky, bude s vámi program komunikovat v češtině. Po jeho spuštění stiskněte tlačítko Zkontrolovat. Po prověření systému uvidíte výsledky. Stiskem tlačítka Opravit vybrané problémy odstraníte ze systému všechny škůdce. Aby odstranění škůdců nesrazilo některé aplikace takříkajíc na kolena, vytváří nejdříve Spybot bod obnovení Windows. Jestliže nemůže Spybot některé škůdce odstranit okamžitě, musí to udělat při příštím spuštění Windows. Proto mu dovolte, aby se mohl při příštím spuštění Windows automaticky spustit.

Zálohování systému

Nyní máte Windows vyčištěna od různého malwaru. Je tedy vhodná doba pro vytvoření zálohy systému. Nejrychleji to provedete prostřednictvím utility SpywareBlaster. Spusťte jej a v hlavním okně vyberte položku System Snapshot.
Vyberte možnost Create new System Snapshot a klepněte na tlačítko Go. Vložte jméno pro snapshot a klepněte na Create Snapshot. Po několika sekundách je vše hotovo. Pokud používáte Windows NT/2000/XP, je třeba snapshot vytvořit pro všechny uživatele. Pokud vám někdy v budoucnu do systému vklouzne nějaký malware, vyberte v SpywareBlasteru pod volbou System Snapshot volbu Restore System to Saved Snapshot Point a klepněte na tlačítko Go. V dalším dialogovém okně si vyberte soubor s dříve vytvořenou zálohou a zahajte obnovu systému klepnutím na tlačítko Next.

Spyware
Jak již název prozrazuje, jedná se o programy, které eminentně zajímá, jaké stránky na internetu navštěvujete, které služby používáte a vůbec vše, co na počítači provádíte. Spyware se může skrývat v softwaru, který je distribuován zdarma. Spyware není pochybný jen z hlediska ochrany dat, ale je škodlivý i pro samotná Windows. Špatně se totiž odinstalovává a za určitých okolností může dokonce narušovat pravidelný běh aplikací. Na rozdíl od hijackerů nejsou za spyware v počítači odpovědné bezpečnostní trhliny v systému. Na vině jsou tentokrát hlavně samotní uživatelé. Vzhledem k tomu, že průměrný uživatel počítače by chtěl mít nejraději vše úplně zadarmo, přešla řada programátorů sharewarových aplikací od placení za používání sharewarové aplikace uživatelem k modelu spywarovému, který nabízejí zdarma a peníze dostanou od pochybných reklamních společností za informace o uživateli tohoto softwaru. Od časů, kdy se objevila Windows 2000, se i Microsoft začíná podílet na praktikách takového sbírání dat. Např. Media Player umožňuje jednoznačně identifikovat daného surfujícího uživatele nebo vám Microsoft při zatuhnutí systému nabízí odeslání informací a výpisu z operační paměti na jeho server. Jak se vlastně proti spywaru bránit? Jak se dozvíte, zda již nejsou ve vašem systému pilně sbírána data a následně odesílána pryč? Různé internetové společnosti měly přes dva roky času, aby vyvinuly ochranné nástroje proti spywaru. Tomu odpovídá i rozmanitost aplikací či utilit, které jsou v současnosti pro boj proti spywaru k dispozici.

Byl pro vás článek přínosný?