Hlavní navigace

Nanovlákna umožní v budoucnu výrobu skládacích tabletů

13. 6. 2010

Sdílet

Vědci z americké univerzity Duke přišli na způsob, jak vytvořit velké množství měděných nanovláken, které je možné využít na výrobu počítačů, například skládacích tabletů.

Měděná nanovlákna by v budoucnu mohla úplně nahradit oxid india dotovaný oxidem cínu (tzv. ITO), který se v současné době používá například v LCD displejích či solárních článcích. Měď má oproti indiu mnoho výhod. Je levnější, účinnější a především také dostupnější. Nanovlákna z ní vyrobená toho navíc i více vydrží a s jejich použitím je tak možné vytvářet tvarově flexibilnější obrazovky či jiná zařízení.

„Představte si třeba skládací iPad,“ říká Benjamin Wiley, asistent profesora chemie při univerzitě Duke. S rostoucím počtem všelijaké elektroniky podle něj bude nutné používat takové materiály, na které je zemská kůra bohatá a jejichž těžba nespotřebuje tolik energie. Kombinace mědi a nanotechnologie je tak prý ideální. Vědci svá nanovlákna (ve výsledku jde o průhlednou a vodivou vrstvu) vytvářejí ve speciálním roztoku, do kterého přidávají různé chemické látky a upravují tak tvar nanostruktur.

Využívání nanotechnologií ve výpočetní technice se v poslední době stalo docela populárním. V roce 2007 například Michael Zaiser, profesor z Edinburghské univerzity, předpověděl, že se díky nim již velmi brzy dočkáme tak malých superpočítačů, že se budou vejít do dlaně lidské ruky.

Od roku 2008 pak vědci z IBM experimentují s DNA molekulami, díky kterým chtějí vytvořit velmi tenké obvody, z nichž by mohly být postaveny budoucí miniaturní a přitom vysoce výkonné počítačové čipy. Velkého úspěchu dosáhli také vědci ze Stanfordovy univerzity v Kalifornii. Těm se povedlo využít nanotechnologii k vytvoření velmi lehké a ohebné baterie z papíru, o čemž se můžete více dočíst v článku Vědci vyrobili pomocí nanotechnologie baterii z papíru.

Byl pro vás článek přínosný?