Hlavní navigace

Pokles cen headsetů pro virtuální realitu je na obzoru

8. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © Sergey Novikov
Nová H8VR čipová sada od fimy Allwinner se pyšní snadnou integrací do plastových a dokonce i lepenkových VR helem či brýlí, a to bez nutnosti svázání s počítačem nebo chytrým mobilem.

Valná většina VR headsetů musí být v současné době propojena s osobním počítačem nebo mobilem, jen málo z nich je soběstačných. Nový chipset však slibuje změnu nejen v této oblasti: Napovídá také radikálnímu snížení cen.

Chipset H8VR má vlastní procesor, schopnost zpracovat 4K videa, vlastní paměť i úložiště. Míří především na nízkorozpočtové helmy – jiné čipy Allwinner se využívají například v levných smartphonech nebo tabletech a sama společnost hrála důležitou roli ve snížení cen mobilních zařízení. H8VR by mohlo podobně zafungovat u virtuální reality.

Jedna z takových VR helem, V3 All in One (vše v jednom), se prodává za 110 dolarů na webu Geekbuying, či za 130 dolarů na oblíbeném Aliexpress. 130 amerických dolarů je v přepočtu na koruny něco málo přes tři tisíce, tedy cena, za kterou již bude spousta lidí ochotných helmu zakoupit – obzvláště v bohatších zemích.

Náročnější headsety typu Oculus Rift nebo HTC Vive potřebují být připojeny k počítači nebo mobilnímu zařízení kvůli svým vysokým výpočetním a energetickým požadavkům.

Lídři trhu v oblasti čipových sad a procesorů se vývojem specializovaných čipů pro nezávislá VR zařízení nebo helmy pro rozšířenou realitu příliš nezabývají; čestnou výjimkou je americký gigant Qualcomm.

Jednou z populárních samostatných helem je HoloLens of Microsoftu, který využívá procesor Cherry Trail od Intelu. Tento čip byl však vytvořen pro potřeby tabletů, nikoli specificky pro VR nebo RR. Strategie virtuální reality u Nvidie nebo AMD zase sází na jejich vlastní počítačové grafické karty.

Přístupu k VR je mnoho, jak dokazuje kupříkladu Samsung. Jeho vlajková loď Galaxy Note 7 může být využit pro virtuální realitu spolu s Gear VR brýlemi, které se cenou blíží V3 All in One headsetu. Jeden z čipů v Galaxy Note 7 je Qualcomm Snapdragon 820, jenž se na VR specificky zaměřuje. Čip má digitální procesor signálu a silný grafický procesor pro zesílení zvuku, vizuálního prostředí a vylepšení rozpoznávání obrazu, což vše nahrává lepší virtuální realitě.

To vede k další otázce: Budou velcí výrobci čipů vyrábět specializované VR čipy, podobně, jako tomu činí u tabletů a chytrých mobilů? Možné to určitě je, pokud se trh s VR pořádně rozjede. Analytici z IDC letos předpokládají prodeje 9,6 milionů headsetů a až 64,8 milionů v roce 2020; nejde o zanedbatelná čísla.

Teď trochu k technickým specifikacím: Čipová sada H8VR má osmijádrový Cortex A7 procesor, Imagination Technologies PowerVR SGX544 grafický procesor, 16 GB interní paměti a 2 GB DDR3 paměti. Jde o variantu H8 čipu pro set-top boxy, ale upravený pro potřeby VR a vsazen do menšího balení.

Jedno upozornění: levné VR sady nemusí poskytnout tak plynulý vizuální zážitek jako dražší řešení; mohou tak způsobovat pocit nevolnosti nebo lehké závratě. Allwinner H8VR čip není srovnatelný s grafickou kvalitou Oculus Rift nebo HTC Vive, které sází na velmi výkonné počítačové grafické karty. Doporučuje se tedy nejprve tato levnější řešení před koupí vyzkoušet.

Cloud24

Popularita VR helem také závisí na dostupnosti obsahu; Obsah pro Samsung Gear VR headset zkrátka nebude s V3 All in One fungovat, neboť Allwinner čip způsobuje problémy s hardwarovou a softwarovou kompatibilitou.

Mnoho vývoje virtuální reality momentálně probíhá okolo DayDream platformy Googlu. Ta je založena na Androidu 7.0 s označením Nougat (nugát; také turecký med). DayDream je vytvořen specificky pro potřeby mobilních zařízení, ale mohl by najít uplatnění i u headsetů pro VR. Hardwarové požadavky však mohou být pro levné Allwinner čipy příliš zdrcující.

Byl pro vás článek přínosný?