Hlavní navigace

Reklamy v nabídce Start ve Windows 11 už jsou tady. Víme, jak se jich zbavit

26. 4. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Jen pár týdnů poté, co se objevily testované v rámci programu Windows Insider, míří reklamy v nabídce start do širší distribuce.

Microsoft tlačí reklamu do všech možných koutů systému Windows 11 a nedotknutelná není ani nabídka Start. Před několika týdny jsme informovali, že v aktuálních buildech dostupných v rámci programu Windows Insider se opět objevují „propagované“ aplikace. V překvapivě krátkém čase byla tato novinka protlačena i do aktuálního buildu Windows 11 pro širokou veřejnost.

Jste spokojeni s Windows 11?

Magazín The Verge si aktualizace všiml v rámci dokumentace k buildu KB5036980, který je v tuto chvíli volitelnou aktualizací, ale v průběhu šíření v rámci Windows Update zamíří do všech aktuálních verzí systému. Do sekce Doporučené v nabídce Start, která je obvykle vyhrazena čerstvě staženým aplikacím nebo často používaným souborům, tak přibudou i „užitečné“ odkazy na Microsoft Storu.

A slovem „užitečné“ mám na mysli, že jde o aplikace, které si zaplatily za to, že se milionům uživatelů náhle objeví v nabídce Start ještě předtím, než se je skutečně rozhodnou nainstalovat. Ačkoli jsme očekávali, že se tato funkce v určitém okamžiku rozšíří mezi široké vrstvy uživatelů, při obvyklém tempu Microsoftu pro tento druh aktualizací se dalo čekat, že se tak stane nejdřív za několik měsíců. Takto rychlý přechod od Insider buildu do široké distribuce je šokující.

ICTrocenka

Jak zvrátit problematickou aktualizaci Windows Přečtěte si také:

Jak zvrátit problematickou aktualizaci Windows

V našich vlastních systémech se nám nicméně novou funkci nepodařilo odzkoušet, a to ani po manuálním stažení aktualizace KB5036980. Je tedy možné, že Microsoft ještě novince nedal skutečně všeobecnou zelenou. Pokud se vám však v sekci Doporučené v nabídce Start už „Propagované“ produkty objevují a vy byste je tam raději neviděli, můžete je zakázat. 

Přejděte do hlavní nabídky Windows a klikněte na možnost Přizpůsobení > Start. Vypněte přepínač „Zobrazit doporučení pro tipy, zástupce, nové aplikace a další“. Doufejme, že tato možnost při některé z budoucích aktualizací nezmizí…

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?