Hlavní navigace

Tunery nejen pro stolní počítače

1. 5. 2008

Sdílet

Sledování televize na PC je bezesporu velmi oblíbené, což potvrdila i řada reakcí čtenářů, které zaujal test tu...


Sledování televize na PC je bezesporu velmi oblíbené, což potvrdila i řada reakcí čtenářů, které zaujal test tunerů zveřejněný v minulém čísle PC Worldu. Ten jsme zaměřili na tunery určené pro rozhraní ExpressCard/PCMCIA a USB, se zacílením hlavně na notebooky. Produkty postavené na rozhraní USB lze samozřejmě také využít i se stolním PC. V aktuálním testu jsme prověřili zejména karty, které jsou určeny výhradně pro stolní počítače.Adam Nosek, Aleš Procházka

Pokud plánujete provozovat digitální televizi souběžně na notebooku i stolním počítači, vyplatí se investice do USB tuneru. Pokud ovšem budete sledovat televizi pouze na stolním počítači, jsou optimální volbou interní karty pro slot PCI nebo PCI Express ×1. Výhody tohoto řešení oproti USB variantě spočívají zejména v lepší integraci zařízení a svižnější práci s počítačem. Všechny tunery, které jsme měli možnost otestovat, dosahovaly velmi kvalitní reprodukce i s přiloženou miniaturní anténkou. Samozřejmě nekompromisní kvality dosáhnete až s připojením například ke společné domovní anténě.

Připojení a nároky

Začněme od operačního systému, kde jsou optimální volbou Windows XP. Nejnovější Visty sice jsou rovněž podporovány, nicméně jsme se při testování pod tímto OS potýkali s problémy (podrobnosti naleznete v samostatných recenzích). Starší systémy jako Windows 2000 či Windows Me podporovány nejsou, alespoň to tak tvrdí výrobci.
Z hlediska hardwarových nároků musíme zklamat majitele starších počítačů. Za minimum lze považovat sestavu s procesorem Intel Pentium 4 2,6 GHz či AMD Athlon 2600+ s tím, že doporučeným minimem je 512 MB operační paměti. Pro nahrávání signálu jsou nutné procesory alespoň s HyperThreading technologií a lépe samozřejmě dvoujádrové. V případě tzv. duo tunerů (dva tunery na kartě) výrobci například u nahrávání doporučují alespoň 3GHz HT Pentium (nebo AMD Athlon 3000+) a 1 GB operační paměti! Nejmenší nároky na výkon měl v testu tuner Asus My Cinema P7131 Hybrid, který si „vystačí“ s procesorem třídy Pentium 4 a ani provoz na modernějších Celeronech mu nedělal problém. Pokud vaše sestava disponuje výkonnou grafickou kartou, často i to pomůže. Karty dokáží urychlit rozhraní ovládací aplikace, která někdy dokázala vytížit GPU karty až k 17?% (v případě ATI Radeon HD 2600 XT).
Na naší testovací sestavě – AMD Athlon 64 6400+ X2, 4 GB RAM a grafické kartě ATI 2900 XT – všechny tunery pracovaly bez obtíží.

Funkce

Všechny testované tunery umožňují mnohem více než pouhé sledování televize. Celková nabídka funkcí se však liší a často vychází samozřejmě také z ceny daného zařízení. Nicméně i relativně levný tuner Asus My Cinema P7131 Tedy hybridní provoz, možnost nahrávání videa či poslech rádia. Nechybí ani další funkce pro sledování počasí atd. K dokonalosti mu ale chybí mezi uživateli velmi oblíbený obraz v obraze (PIP). Zajímavostí je režim Preview u tuneru AverTV BoxW9, poskytující zejména notorickým přepínačům postupný náhled o dění na 13 kanálech. V testu nechybí ani dva tzv. duo či duální hybridní tunery, obsahující dva fyzické tunery na jedné kartě. Tato zařízení jsou určena spíše náročnějším uživatelům, kteří ocení např. možnost jeden program sledovat a jiný nahrávat (a to jak v režimu DVB-T, tak v analogovém).
Standardem se pro tato zařízení stalo FM rádio, které lze nejen poslouchat, ale i zaznamenávat na disk například ve formátu WMA. Stejně tak je standardem infračervené dálkové ovládání pro snadnou a pohodlnou práci se zařízením. S dálkovým ovládáním můžete realizovat prakticky vše, co se nachází přímo v nabídce programu.

Nahráváme

Všechna zařízení v testu umožňují tzv. programovatelné nahrávání. To dovoluje v aplikaci tuneru naprogramovat záznam ve vybraný den a hodinu.
Testované tunery umožňují nahrávání minimálně ve formátu MPEG-2, ty vyspělejší (viz tabulku) pak zvládají i MPEG-1/2/4 či DivX. K základnímu použití bezesporu postačí MPEG-2, nabízející dobrou kvalitu zobrazení. Nevýhodou je ovšem velikost souboru, jež poměrně rychle překročí hranici 1 GB (MPEG-2 se používá např. na DVD). 90minutový záznam pak dokonce dosáhne velikosti přes 4 GB. Je tak třeba pamatovat na dostatečný prostor na disku. Ukládání velkého množství dat na vychozí – systémový disk může citelně zpomalit počítač a způsobovat problémy v záznamu (zpomalený zvuk atp.) Doporučeme proto koupi dalšího disku. Formáty jako je MPEG-4 a DivX jsou méně náročné na prostor. Pokud plánujete časté nahrávání, vyplatí se zvolit tuner s podporou nahrávání v těchto formátech. 8 0195/ZAJ o
hrá
Model Asus My Cinema P7131 Hybrid AVerTV Duo Hybrid PCI-E AverTV BoxW9 Pinnacle PCTV DualHybrid Pro PCI Express 3010iX
Systém hybridní duo hybridní DVB-T duo hybridní
Rozhraní PCI PCIE×1 VGA/S-Video PCIE×1
Konektory anténa – TV a FM,
IR a S-Video 2x anténa – TV a FM, S-Video,
video a stereo cinch, IR VGA vstup/výstup, PC audio vstup/Speaker Out, vstup cinch In, S-Video vstup, sluchátka 2× anténa, S-Video
Rádio ano ano ne ano
Dálkové ovládání ano ano ano ano
Integrovaná anténa ano – pro FM rádio ne ne ne
Možnost externí antény, anténa v balení ano/ano ano/ne ano/ne ano/ne
PIP ne ano ano ano
Software v balení CyberLink
PowerCinema 5 Aver MediaCenter – Pinnacle MediaCenter, Pinnacle Studio QuickStart 10
Timeshifting/teletext/EPG ano/ano/ano ano/ano/ano ne/ano/ne ano/ano/ano
HDTV ne ano ano ne
Formát nahraných souborů MPEG-2 MPEG-1/2/4 – MPEG-1/2/4, DivX
Podporované OS Windows XP/Vista Windows XP/XP MediaCenter/Vista – Windows XP/Vista

Hodnocení

Kvalita příjmu 4 4 4 4
Ovládání a funkce 3,5 4 3 4,5
Poměr cena/výkon 5 3 2,5 2,5
Celkem 4 4 3 4
Cena (vč. DPH) 910?Kč 1 937?Kč 2 462?Kč 2 663?Kč
Zapůjčil Asustek Computer 100 Mega 100 Mega 100 Mega
Webová adresa www.asus.cz www.100mega.cz www.100mega.cz www.100mega.cz váme

Všechna zařízení v testu kromě AverTV BoxW9 jsou schopná zaznamenávat televizní signál. Velmi se ovšem liší v možnostech podporovaných formátů, v nichž lze záznam uložit. Například tuner Asus vystačí pouze s MPEG-2, ostatní testovaná zařízení nabízejí kompletní spektrum MPEG-1/2/4. Stojí ovšem za zvážení, zda máte skutečně tak velké nároky a zda je případě neuspokojí i MPEG-2.

Asus My Cinema P7131 Hybrid

Tuner se slušnou nabídkou funkcí a výbornou cenou.

Cena: 910?Kč

www.asus.cz
Tuner společnosti Asustek s modelovým označením My Cinema P7131 Hybrid se může pochlubit příznivým poměrem cena/výkon. Zařízení se nese v duchu celé rodiny tunerů Asus, uživatel tedy může počítat se slušnou porcí funkcí. Ke kartě je dodáván ovládací software CyberLink Power Cinema 5 připomínající Windows Media Center, jenž nabízí přívětivé rozhraní s řadou „wow“ efektů (na pomalejších počítačích se bohužel trošku „cuká“). Samotné sledování televize je ale i na pomalejších PC plynulé. Zařízení je hybridní, můžete tedy sledovat televizi digitální i analogovou a nechybí ani podpora FM rádia.
V balení naleznete i dálkové ovládání. Pochvalu zaslouží přiložená teleskopická anténa (dodávaná i s přísavkou pro snadnou instalaci), umožňující kvalitnější příjem na obou systémech, myšleno ve srovnání s konkurencí vybavenou klasickými malými, cca 10?cm velkými anténkami. Jak pro televizi, tak pro rádio jsou k dispozici vlastní přípojky k anténě (anténa pro rádio je rovněž přiložena). Tuner je označen jako „Designed pro Windows XP/XP Media Center Edition“, nechybí ovšem ani logo „Certified for Windows Vista “. Ač ve Windows XP nabízí bezchybný chod, ve Vistách jsme se setkali s občasným probliknutím obrazu. Samotná instalace probíhá bez problémů, stejně jako nastavení. Tuner nás potěšil velmi dobrou cenou, která bude vzhledem k nabízené kvalitě příjmu a množství funkcí pro uživatele významným argumentem ke koupi. Překážkou naopak může být méně stabilní chování ve Vistě, chybné zobrazení diakritiky v EPG a anglické rozhrání programu.

AVerTV Duo Hybrid PCI-E

Tuner pro náročnější se skvělou výbavou, ale vyšší cenou.

Cena: 1 937?Kč

www.100mega.cz
Televizní karta AverTV je určená výhradně do slotu PCI-E. Zařízení patří do skupiny hybridních modelů, disponujících dvěma tunery. Výhodou tohoto duálního řešení je možnost nahrávat jeden zdroj signálu, ať už digitální nebo analogový, a přitom sledovat úplně jiný. Další výhoda pramení z možnosti využít funkce PIP, díky níž lze sledovat více než jeden kanál najednou. Karta je osazena celkem pěti konektory – pro připojení dvou antén (TV + FM), dále S-Video, konektor cinch, 3,5" jack pro stereo zvuk a senzor dálkového ovládání. Po spuštění přibaleného CD se kromě ovladačů nainstaluje i aplikace AVer MediaCenter s českým rozhraním, která má své klady i zápory. Na jednu stranu působí značně intuitivním a líbivým dojmem, nicméně uživatele nepotěší její poněkud pomalejší reakce. Nicméně oproti zkušenostem s jinými programy se stále jedná o snesitelnou záležitost. Ovládání je jednoduché, to samé platí i o samotném nastavení. Jednoduchý průvodce vás v několika krocích provede konfigurací obou tunerů pro digitální a analogové vysílání a samozřejmě i FM rádia. Většinu funkcí (jejich počet není nijak malý) lze obsluhovat z dálkového ovladače. K dispozici je tak např. podpora EPG s českou diakritikou, plánované nahrávání, teletext, time-shift, obraz v obraze (PIP) nebo nastavení časovače pro vypnutí (pokud u sledování televize pravidelně usínáte). V samotném ovládacím programu lze kromě zmíněného sledování televize přehrávat i video a hudbu uloženou v PC, nebo prohlížet fotografie.

AverTV BoxW9

Tuner pro připojení k TV nebo monitoru bez PC.

Cena: 2 462?Kč

www.100mega.cz
Jako jediné zařízení v testu není AverTV BoxW9 určeno pro použití s počítačem. Tuner je určen pro spojení s LCD nebo plazmovou televizí, s projektorem, možné je samozřejmě také připojení k monitoru počítače. To může být pro řadu uživatelů praktické, neboť nemusí kupovat televizor a promění v něj stávající nebo přebývající monitor. Zařízení je možné umístit horizontálně nebo vertikálně díky přiloženému stojánku. V něm ovšem zařízení není příliš stabilní. Ovládání tuneru probíhá přímo na obrazovce připojeného zařízení přes OSD menu a dálkový ovladač. Základní funkce, jako je např. přepínání programů, je možné realizovat přímo na zařízení. Díky absenci připojení přes počítač je ovládání vcelku intuitivní. U OSD rozhraní zamrzí absence českého jazyka, stejně jako optimalizace vyhledávání kanálů pro Českou republiku (Slovenská republika přitom nechybí). Pro nalezení všech kanálů je tak potřeba spustit důkladné skenování, ale to je vlastně jediná překážka. Kvalita a citlivost na signál byla velmi dobrá. Bohužel v balení není standardně žádná anténa (použili jsme tedy jednu malou od jiného tuneru). Mezi zajímavé funkce zařízení patří např. režim preview, který na obrazovce zobrazí přehled celkem o 13 programech. Vždy se jedná o obrazovky, jež se postupně aktualizují. Snadno tak lze získat přehled o dění na vlastně všech naladěných kanálech. AverTVBoxW9 disponuje nejlepší výbavou v oblasti portů, nechybí tak VGA či S-Video vstup. Snadno tak k tuneru připojíte ještě např. výstup z počítače. Pokud hledáte řešení pro vaši televizi či monitor, je AverTV BoxW9 určitě zajímavou variantou s dobrou funkčností. Vytknout mu dále ještě musíme absenci jakékoli antény v balení a opomenutí konektorů DVI či HDMI.
Pinnacle PCTV DualHybrid Pro PCI Express
Kvalitní, funkcemi nabitý tuner s lokalizovaným ovládáním.

Cena: 2 663?Kč

www.100mega.cz
Instalace tohoto zařízení je bezproblémová, potěší možnost zvolit český jazyk, který je k dispozici v celém ovládacím prostředí. Zařízení je určeno do rukou zejména náročným uživatelům. Nicméně díky českému menu a velmi povedenému ovládání ho lze doporučit i začátečníkům, byť budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Hlavní devizou zařízení je bezesporu přítomnost dvou hybridních tunerů. Z jednoho tuneru tedy lze signál nahrávat a na druhém můžete v klidu sledovat oblíbený pořad. Uživatele potěší implementovaná funkce obraz v obraze (PIP), na který si už mnozí zvykli u dražších televizorů. U tohoto produktu navíc můžete okénko s PIP funkcí přizpůsobit vlastním potřebám, například nastavit jeho velikost nebo změnit poměr stran. To je možné i u hlavního okna. Obě okna tak můžete mít stejně velká a sledovat dva kanály na velké ploše. Pochvalu zaslouží také výborně zpracovaný systém elektronického programu EPG, podávající informace v přehledné formě o vysílaných pořadech na několik hodin dopředu. Co je důležité: tuner nemá problémy s českou diakritikou. Překvapilo nás velmi rychlé vyhledání stanic jak v analogovém, tak v digitálním systému, a to včetně rádia. Celková práce s tunerem a ovládacím rozhraním patří i z pohledu svižnosti k tomu nejlepšímu. Nevýhodou tak zůstává pouze vyšší cena, která je daní za dva tunery, výborný ovládací software, další aplikaci pro práci s videem a povedenou lokalizaci.
Satelitní TV: Technisat DVB-S přijímač SkyStar HD2
Sledování televizního signálu se nemusí nutně omezovat jen na analogovou či digitální DVB-T technologii. Pokud jste si oblíbili satelitní televizi, není dnes žádný problém ji zprovoznit i na vašem domácím počítači. Stačí zakoupit odpovídající kartu, stejně jako v případě potřeby příjmu DVB-T signálu. Zajímavým tipem může být například komplet společnosti Technisat, sestávající z přijímače DVB-S SkyStar HD2 a CI rozšiřujícího slotu určeného pro dekódovací kartu. Tento komplet umožňuje ze satelitu přijímat TV signál jak v klasickém formátu PAL, tak i v HDTV formátech. Díky tomu můžete sledovat pořady s ostrým obrazem a špičkovými barvami. S HDTV se v tuzemsku ale zatím prakticky nesetkáte, satelit ale má v této oblasti rozhodně co nabídnout. HDTV vysílání často nabízí působivou kvalitu zvuku – SkyStar HD2 podporuje standard Dolby AC3. Set s tunerem a slotem na satelitní kartu vás přijde na 2 407?Kč včetně DPH (www.100mega.cz). Výrobce pro svižný provoz doporučuje sestavu osazenou alespoň procesorem Pentium 4 1,8 GHz a 512 MB RAM.

Byl pro vás článek přínosný?