Hlavní navigace

AMD konečně dotahuje Intel a uvádí na trh 32nm procesory

7. 4. 2011

Sdílet

První notebooky a stolní počítače s čipovou řadou A-series budou podle AMD k dispozici ještě v tomto čtvrtletí.

Procesory A-series, kódově pojmenované Llano, jsou vůbec prvními čipy, které AMD vyrábí 32nm postupem. Dosud totiž spoléhalo na 45nm technologii. Společnost tak s více než ročním zpožděním následuje Intel, který na 32nm postup přešel již v lednu 2010 s rodinou čipů Westmere a letos pokračoval se Sandy Bridge. Poslední 32nm přírůstkem Intelu jsou pak nové 10jádrové procesory Xeon E7, o kterých se můžete více dočíst v článku Intel uvádí extrémně výkonné desetijádrové procesory.

Čipy A-series kombinují CPU a grafický procesor v jediném čipu. Právě na výkonný grafický engine AMD hodně spoléhá. Na rozdíl od Sandy Bridge totiž čipy podporují sadu nástrojů DirectX 11, které umožňují vytvořit realističtější obraz. To ocení zejména příznivci počítačových her. Sandy Bridge podporují pouze starší DirectX 10, což je řadí o generaci zpět.

Otázkou je, jestli AMD s 32nm čipy nepřichází příliš pozdě. Původně totiž plánovalo zahájit jejich výrobu již v polovině loňského roku. Kvůli problémům technického rázu však firma musela své plány pozměnit. Podle Dana Oldse, analytika The Gabriel Consulting Group, může i nemusí být pozdě. „Intel má sice náskok, ale záleží jen na AMD, jestli se mu s pomocí nových čipů podaří získat své místo na trhu,“ říká Olds. „Svůj jízdní řád zatím plní. Jak pro high-endové servery, tak i low-endové desktopy a notebooky.“ Větším testem ale pro AMD budou až 32nm čipy určené pro vysoce výkonná PC. Společnost by navíc měla začít pracovat na zavedení 22nm výrobního procesu. Právě to nyní dělá Intel, který již disponuje několika vzorky čipů.

Byl pro vás článek přínosný?