Hlavní navigace

AMD Llano: Konečně konkurence pro nejnovější procesory Intelu

21. 3. 2011

Sdílet

Na nové čipy Intel Core s kódovým označením Sandy Bridge chce AMD reagovat nasazením čipové řady A-series.

Intel se svými novými čipy Core i3, i5 a i7 slaví úspěch. Výrobci je nasazují do řady svých produktů - naposledy se objevily třeba v modelové řadě notebooků Inspiron R-series od společnosti Dell. AMD proto chystá uvedení vlastní čipové řady s názvem A-series, známé také jako Llano, s jejímž nasazením do prvních notebooků a stolních počítačů se počítá na druhé čtvrtletí letošního roku.

Uvedení řady A-series může konkurenční boj AMD a Intelu skutečně vyhrotit. Jak čipy od Intelu, tak i ty od AMD, totiž kombinují CPU a grafický procesor v jediném čipu, jinak ale každý vynikají něčím jiným. Silnou stránkou čipů Sandy Bridge je výkonnější CPU, Llano zase lépe zvládá náročné grafické operace. Notebooky s čipy Llano by navíc měly stát přibližně stejně jako  výše zmíněné laptopy od Dellu. „To však bude záležet hlavně na samotných výrobcích počítačů,“ upřesňuje mluvčí AMD. Čipy řady A-series budou používat dvě nebo čtyři jádra.

„Konečná cena notebooků se bude odvíjet podle toho, jaké nároky bude uživatel mít,“ říká Nathan Brookwood, hlavní analytik Insight 64. Podle něj jsou přeci jen lepší volbou čipy Core, které jsou rychlejší a modernější. Čipy Llano jsou totiž založené na architektuře staré šest až sedm let. „Tady snad ani není o čem diskutovat,“ domnívá se Brookwood.

Příznivci PC her a filmů by přesto měli dát šanci spíše čipům Llano, které mají lepší grafický engine. Jejich integrovaný GPU procesor navíc podporuje DirectX 11, sadu nástrojů umožňujících vytvořit realističtější obraz při hraní her na Windows 7. „Většina posledních her DirectX 11 podporuje,“ přiznává Brookwood. Čipy Sandy Bridge podporují jen starší DirectX 10, což je řadí o generaci zpět. Vynikající grafické funkce dávají AMD cenovou výhodu. PC s čipy Sandy Bridge totiž mohou potřebovat karty pro zpracování high-endové grafiky, což by mohlo zvýšit pořizovací ceny notebooků.

Velký důraz na grafické schopnosti čipů A-series by se však na druhou stranu mohl stát zároveň i jejich velkou nevýhodou. Vše bude záležet na energetické spotřebě. Pokud by byla příliš vysoká, může Llano u notebookových uživatelů hodně narazit.

Byl pro vás článek přínosný?