Hlavní navigace

Android v automobilu

8. 11. 2014

Sdílet

 Autor: © adimas - Fotolia.com
Společnost Harman International, jež se zabývá výrobou elektronických systémů pro automobily, zveřejnila informace o chystaném androidovém systému „nové generace“ vyvíjeném ve spolupráci s General Motors.

Šéf Harman International Dinesh Paliwal podle listu Automitive News novinku popsal jako androidový systém s vlastním App Storem, který se načte „ve vteřině“. Harman údajně při vývoji systému úzce spolupracuje s Googlem. Popisovaný systém nemá nic společného s tzv. Android Auto, který vlastně není ani operačním systémem. Android Auto neběží na systému automobilu a nemá žádný app store, avšak funguje pouze podobně jako technologie Apple CarPlay – po připojení chytrého mobilního telefonu k systému automobilu zobrazí ořezanou verzi androidového rozhraní na displeji ve vozidle. Při použití Android Auto však systém automobilu stále musí běžet na vlastním softwaru.

Systém, který popsal Paliwal, je jiný – bude přímo založen na Androidu a v autě pomocí něj bude možné ovládat vše od audia, přes klimatizaci, navigaci, telefonní hovory a kamery, až po internetové připojení. Podle Automotive News Harman úzce spolupracuje s Googlem na tom, aby systém byl připraven již pro řadu automobilů GM určenou pro rok 2016.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak uvedl šéf Harmanu, systém bude mít vlastní app store a „aplikace pro něj budou vyvíjet General Motors, Harman a další společnosti“. Kromě GM Harman dodává systémy také pro další automobilové značky jako Mercedes-Benz, Toyotu a BMW a i když GM má na vyvíjený androidový systém exkluzivní práva, jiné společnosti „se k němu časem také budou moci dostat“. Harman systém vyvíjí v rámci zakázky za 900 milionů dolarů, kterou vyhrál u GM.

GM je lídrem inciativy, která se snaží o o integraci co možná nejvíce moderních technologií do automobilů. Většina vozidel v současné nabídce této společnosti podporuje například LTE připojení, avšak tento výrobce automobilů doposud nemá spolehlivou softwarovou platformu. Podle Automotive News GM v současné době používá mix systémů založených na BlackBerry QNX, Linuxu a „operačním systému od Microsoftu.“

Byl pro vás článek přínosný?