Hlavní navigace

Apple představí nový iPhone 10. září

13. 8. 2013

Sdílet

 Autor:
Společnost prý v první polovině příštího měsíce uvede na trh hned dva nové telefony. Jedním z nich má být i levnější model nazvaný iPhone 5C.

S informací přišel web All Things D. Podle něj chce Apple spotřebitele překvapit současným uvedením dvou různých modelů. Kromě očekávaného iPhonu 5S, který by měl mimo jiné obsahovat čtečku otisků prstů, chce Apple vyhovět i méně náročným uživatelům, pro které si přichystal levnější variantu iPhonu.

iPhone 5C, jak zní pravděpodobný název nového modelu, by byl vůbec prvním low-endovým telefonem od Applu. Dosud se Apple tento trh snažil oslovit především pomocí slev ke starším verzím iPhonu.

V nedávném rozhovoru s investory byl současný šéf Applu Tim Cook dotázán, jaký je podle něj potenciál levného iPhonu pro spotřebitele, kteří uvažují o koupi svého prvního chytrého telefonu. Na to odpověděl, že zájem o iPhone 4 byl „velmi, velmi působivý“ a společnost se bude i nadále  „snažit o přilákání co největšího množství takových zákazníků“.

Nejpopulárnějším iPhonem je podle Cooka stále iPhone 5. Své zákazníky si však podle něj nachází také iPhone 4 s operačním systémem iOS 6.

Důvody pro novou cenovou politiku mohou být různé, jako nejpravděpodobnější se nabízí slabé prodeje v Číně. Ty jsou však podle Cooka způsobeny hlavně slabou distribuční sítí na tamním trhu. Jakmile se zvýší počet prodejen, zvýší se také prodeje iPhonů a iPadů.

Dalším důvodem může být snaha o sjednocení produktové řady kolem iPhonu 5, který se od předchozích modelů odlišuje obrazovkou s poměrem stran 16:9.

Podle analytiků se o levnější verzi iPhonu diskutovalo již při uvedení vůbec první verze v roce 2007. Od té doby však výrazně spadly ceny a trh se změnil. V současné době už pro Apple dává smysl nabízet iPhone za cenu v rozmezí od 200 do 300 dolarů.

Na druhou stranu je třeba mít na paměti, že jde stále jen o spekulace. Z Applu se zatím k novým informacím nikdo nevyjádřil.

Byl pro vás článek přínosný?