Hlavní navigace

Apple příští rok odebere 25 % světové produkce DRAM

27. 9. 2014

Sdílet

 Autor: © Micron
Poptávka Applu po mobilní DRAM podle analytiků v příštím roce vzroste do té míry, že společnost bude odebírat celou čtvrtinu globální produkce těchto pamětí. Nárůst poptávky Applu je spojen s tím, jak firma DRAM integruje do více smartphonů, tabletů a dokonce i notebooků.

Apple je podle analytické společnosti IDC největším „konzumentem“ flashové paměti NAND od roku 2011. Jeho iPody a iPhony jsou obecně zodpovědné za větší používání – a také snížení ceny – NAND, tudíž se tyto paměti více objevují i v jiných produktech. Podle dceřiné společnosti tchajwanské analytické firmy TrendForce, DRAMeXchange, za zvýšenou poptávkou po mobilní paměti NAND v příštím roce budou stát nejen telefony iPhone 6 a iPhone 6 Plus, jež byly zákazníky přijaty velmi pozitivně, ale také nový iPad Air, jenž má mít 2 GB paměti DRAM a nový Macbook Pro, který bude vůbec poprvé opatřen LPDDR3 DRAM.

„Jelikož je Apple již nyní jedním z hlavních hráčů na trhu s DRAM, výrobci počítačové DRAM přecházejí na mobilní DRAM, aby mohli uspokojit poptávku této americké firmy,“ uvedl Avril Wu z DRAMeXchange v oficiálním prohlášení. „To nepřímo zapříčiňuje nedostatek dodávek DRAM pro desktopové počítače a servery.“

Poptávce Applu po DRAM se přizpůsobuje například i Samsung. Minulý týden tato společnost začala s masovou výrobou svých 6GB úsporných mobilních čipů DRAM. Tyto čipy jsou vyráběny pomocí pokročilé 20nm technologie a byly tak u nich co možná nejvíce sníženy výrobní náklady. Svou výrobní kapacitu pro mobilní DRAM zvyšuje také společnost SK Hynix, která tak chce soupeřit o zakázky Applu. „Tato strategie SK Hynix přináší ovoce, jelikož Apple se stal jeho druhým největším odběratelem mobilních DRAM,“ uvedl Wu. SK Hynix nyní investuje miliardy dolarů do nových výrobních kapacit a renovace těch stávajících. DRAMeXchange proto věří, že změny v dvacet let staré korejské továrně SK Hynix jsou prováděny především z toho důvodu, aby společnost mohla Applu nabídnout flexibilnější výrobní kapacity mobilní DRAM.

příloha_ovladnete_sva_data

A i třetí největší výrobce čipů DRAM, společnost Micron Group, je velkým dodavatelem Applu. Jak dodal Wu, Micron Group si vyhradil 70–80 % svých kapacit na výrobu mobilní DRAM ve své továrně v Hiroshimě jen pro objednávky Applu. S tím, jak Micron Group začíná využívat 25nm, či dokonce 20nm výrobní proces k masové výrobě DRAM, se očekává, že globální produkce mobilní DRAM již v druhé polovině příštího roku bude taková, aby uspokojila stále rostoucí poptávku Applu i dalších výrobců  po těchto pamětech.

 

Byl pro vás článek přínosný?