Hlavní navigace

Apple údajně testuje iPad s 8palcovým displejem

16. 2. 2012

Sdílet

 Autor:
Podle expertů jde však jen o další spekulace, které se, jako již mnohokrát v minulosti. nakonec nepotvrdí.

Spekulace o tabletech iPad s menší velikostí displeje již po internetu kolují delší dobu. I přesto však dokázala nová zpráva deníku Wall Street Journal vzbudit značný rozruch. Autoři se v ní odvolávají na nejmenovaný zdroj, podle kterého Apple uvažuje o výrobě tabletu s 8palcovým displejem. Někteří dodavatelé Applu prý již dokonce obdrželi specifikace nového tabletu. Nový tablet by byl jen o něco větší než Kindle Fire od Amazonu a od současných tabletů by se zcela určitě lišil nejen rozměry, ale také cenou, která by mohla být menší až o tisíce korun.

Jak se k nejnovějším „zaručeným zprávám“ staví analytici? Podle Ezry Gottheila z Technology Business Research se sice iPadu s menším displejem jednou určitě dočkáme, určitě to však nebude již 7. března, na kdy je naplánováno představení další verze klasického 10,7palcového iPadu. Jde ale podle nej o něco, s čím se v Applu vždy počítalo. Takový tablet by navíc svými rozměry lépe vyhovoval některým uživatelům, také kvůli menší hmotnosti a lepší přenositelnosti.

Další oslovení analytici se nicméně domnívají, že řeči o menším iPadu jsou hudbou hodně vzdálené budoucnosti. Aaron Vronko, generální ředitel firmy Rapid Repair, která opravuje rozbité iPhony, iPody a iPady, je o nesmyslnosti těchto spekulací přesvědčen hned z několika důvodů.

Tím prvním jsou vývojáři iOS aplikací, kteří by se museli menším displejům rychle přizpůsobit. „Myslím, že výroba menších iPadů je velmi nepravděpodobná, protože to, čím Apple dokázal vývojáře oslovit, jsou právě displeje jedné velikosti,“ řekl Vronko. Dalším problémem je podle Vronka trh, respektive to, jak je na něm iPad vnímán. Celý byznys Applu totiž stojí na snaze odlišit se od svých konkurentů a jedním z důležitých faktorů je právě velikost.

Ken Dulaney z Gartneru sice považuje menší iPad dobrý nápad, stejně jako Vronko však neočekává jeho realizaci v nejbližší době. Upozorňuje přitom na slova dnes již zesnulého Steva Jobse, který řekl, že „existují jasné limity, jak blízko u sebe mohou být jednotlivé prvky na dotykové obrazovce.“ 10 palců označil za minimální velikost displeje, pro který se ještě dají vytvářet skvělé aplikace. Tabletům s 7palcovou obrazovkou dokonce Jobs předpovídal rychlý konec.

V linii nastavené Jobsem se podle všeho rozhodl pokračovat i současný generální ředitel Applu Tim Cook. Během úterního konferenčního hovoru vyjádřil o tabletech s menšími displeji vážné pochybnosti. Apple by podle něj sice díky nim mohl lépe konkurovat třeba již zmíněnému tabletu Kindle Fire, avšak na úkor uživatelského zážitku. Jinými slovy tak sice uznal úspěch tabletu od Amazonu, aby ho vzápětí zcela odsoudil.

Byl pro vás článek přínosný?