Hlavní navigace

BlackBerry uvažuje, že skoncuje se smartphony

Sdílet

 Autor: © Martyn Williams - IDG
Společnost přemýšlí o tom, že pokud na smartphonech nezačne vydělávat, přestane se jimi zabývat, naznačil ředitel společnosti John Chen, který plánuje zvýšit dosah společnosti pomocí investic a akvizic.

„Pokud nedokážu na telefonech vydělat, nebudu se jimi zabývat,“ řekl Chen a dodal, že čas na rozhodnutí je krátký. Později zákazníky na blogu společnosti ujistil, že v dohledné době nemá v plánu tuto část společnosti rušit či prodávat. „Vím, že svá zařízení BlackBerry stále milujete, a uděláme vše, co je v našich silách, abychom mohli v jejich prodeji pokračovat,“ napsal.

Chen plánuje vydělat na prodeji 10 milionů kusů zařízení za jeden rok. Richard Windsor ze společnosti Radio Free Mobile si však myslí, že je to velmi odvážná představa, vzhledem k tomu že prodejci zařízení s Androidem jako Huawei nebo LG Electronics mají finanční problémy, přestože minulý rok prodali více než 50 milionů smartphonů. „BlackBerry na trhu s telefony pravděpodobně selže, nehledě na to, co Chen udělá. Tento byznys si nebere žádné servítky a BlackBerry je nejslabší a nejzranitelnější hráč.“ Chen již z důvodů úspor outsourcoval výrobu smartphonů společnosti Foxconn.

Chen se pomalu vrací k původní cílové skupině společnosti, tedy k zákazníkům z řad korporací a vlád, kde má konkurenční výhodu v podobě cenové politiky, mnoho zaměstnanců si také práci s jiným telefonem nedovede představit. Podle Chena by společnost BlackBerry na telefonech mohla začít vydělávat během roku 2016, když bude prodávat 10 milionů kusů smartphonů ročně. Pro srovnání: v roce 2011 se těchto zařízení prodalo přes 50 milionů.

Windsor upozornil na to, že bez obchodu s telefony bude společnost BlackBerry závislá pouze na trhu se softwarem a službami, a bude soupeřit se společnostmi nabízejícími řešení MDM (Mobile Device Management – Správa mobilních zařízení) jako například Airwatch nebo Good Technology. „Pochybuji, že BlackBerry přežije pouze jako čistý prodejce MDM,“ dodal Windsor.

Chen řekl, že jeho dlouhodobé plány pro BlackBerry zahrnují spojit všechny druhy zařízení od těch kuchyňských až po automobilové konzole a smartphony. Chen si prý není jistý, jak dlouho to potrvá, než svět M2M (machine-to-machine) vejde v široké povědomí, ale řekl, že je přesvědčen o tom, že to na sebe nedá dlouho čekat.

příloha_ovladnete_sva_data

„Nezajímá nás pouze správa zařízení BlackBerry. Chceme spravovat všechna zařízení, která by spolu měla umět komunikovat,“ řekl. „Splnění našeho snu, tedy stát se významným hráčem v odvětví M2M, vyžaduje uzavření více partnerství s ostatními,“ řekl Chen.

 

Byl pro vás článek přínosný?