Hlavní navigace

Boom IP-kamer v bezpečnostních řešeních pomáhá digitalizaci

2. 3. 2013

Sdílet

 Autor: © Andreas Gradin - Fotolia.com
Výrazný nárůst počtu výrobců digitálních síťových kamer a jejich masivní tlak na potenciální zákazníky – to jsou dva nejvýznamnější trendy na dnešním trhu těchto zařízení.

Síťové dohledové kamery se rozdělují do několika kategorií podle použití, upevnění, provedení krytu apod. Najdeme mezi nimi zařízení pro provoz uvnitř budov i mimo ně, kamery s fixním i pohyblivým objektivem, zařízení s běžným rozlišením VGA i kousky s pětimegapxelovými snímači.

Standardní kamery s úchytem C/CS pro objektiv („box kamery“) mají obvykle přibližně tvar kvádru a jejich elektronika většinou poskytuje bohatý výběr doplňkových funkcí pro optimalizaci obrazu. Závit C/CS umožňuje zvolit odpovídající objektiv s požadovaným zorným úhlem a světelností. Box kamery se mohou sestavit přesně podle přání uživatele a stále nacházejí uplatnění v aplikacích s vysokými nároky na kvalitu a citlivost obrazu.

Vedle box kamer se v poslední době stále více prosazují kompaktní kamery s vestavěným objektivem. Tato zařízení mohu mít tvar válce, kostky, polokoule apod. Vestavěný objektiv může mít pevnou nebo nastavitelnou ohniskovou vzdálenost (ve druhém případě tzv. varifokálního objektivu ji lze nastavit při instalaci).

Speciální verzí kompaktních kamer jsou tzv. kamery PTZ (pan/tilt/zoom – jinak též speed-dome kamery nebo auto-dome kamery). Tato zařízení jsou vybavena otočným mechanizmem a objektivem se zoomem, díky nimž se dá nastavit libovolná pozice objektivu a „přitáhnout“ výřez snímané scény pro rozlišení detailů.

Kompaktní kamery s funkcemi pro noční vidění mohou být vybaveny vestavěným přisvětlením infračervenými diodami. Kamery, které mají odpovídající stupeň krytí, mohou být použity ve venkovním prostředí.

Síťové kontra analogové kamery
Síťové kamery začínají pomalu vytěsňovat z trhu klasické analogové kamery. Mají některé nesporné výhody oproti analogovým, navíc neustálé zlepšování technických parametrů způsobuje, že se síťové kamery dostávají za technické hranice analogových zařízení.

Moderní barevné bezpečnostní kamery jsou dostatečně citlivé, disponují automatickým přepínáním do infračerveného spektra pro noční vidění. Dnešní kamery potlačují i velké jasové rozdíly v obraze a díky inteligentnímu dynamickému zpracování expozice WDR (Wide Dynamic Range) poskytují vyvážený obraz bez značných jasových rozdílů a omezení světelných špiček.

I přes prudký rozvoj digitalizace obrazu a počítačových sítí si analogové kamery (tj. kamery s analogovým videovýstupem) stále drží svou pozici na trhu. Pro tento typ zařízení mluví hlavně příznivá cena, jednoduchá instalace a velké rozšíření analogových kamerových okruhů, které jsou postupně doplňovány a modernizovány. Kromě toho není problém integrovat analogový okruh do počítačové sítě pomocí webových videoserverů (enkodérů) nebo rekordérů s připojením LAN.

Byl pro vás článek přínosný?