Hlavní navigace

Budoucnost je v mobilních zařízeních, Intel odepisuje PC

21. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © Intel
Nový generální ředitel opakuje sliby předchozího vedení, ale naznačuje, že tentokrát na ně firma vsadí mnohem víc.

Brian Krzanich, generální ředitel společnosti Intel, nahradil před dvěma měsíci svého předchůdce, Paula Otellini. Podle rozhovorů, které od té doby poskytl především analytikům trhu ICT, a také ve svém komentáři kvartálních zisků, nehodlá na letošní strategii Intelu nic měnit, jedině snad v tom, že v naplánovaných změnách bude pokračovat mnohem důsledněji.

Charakteristické je, že během svých vystoupení se tématu klasických počítačů spíše vyhýbá. Při hodnocení kvartálních zisků dokonce přenosné, natož stolní počítače vůbec nezmínil, pouze přiznal, že Intel na trend ultramobilních PC reagoval příliš pomalu, přičemž úkolem Intelu nepochybně bylo vyhledávat trendy a reagovat na ně.

Co se finančních výsledků týče, zisky Intelu klesly o dvě procenta. To ovšem není tak špatný výsledek vzhledem k situaci na trhu. Je očividné, že Intel zachránily jeho produkty určeného pro data centra, v tomto segmentu jeho prodeje rostly o 8,1 procent, zatímco se zisky ze segmentu osobních počítačů propadly o 7,5 procent (počítáno proti stejnému období před rokem).

Brian Krzanich zdůraznil současnou klíčovou strategii Intelu: nikoli maximalizace výkonu, ale snižování příkonu ve všech produktech firmy. Stolní počítače a klasické notebooky sice nadále na trhu existují, ale jako cílový segment již pro Intel nejsou prioritu, ta patří všemu „ultramobilnímu“. Především nové tablety, pracující s procesory Atom, budou postupně hrát větší a větší roli ve firemní strategii (vytyčené na dva roky dopředu).

Intel také pevně věří, že výrobci s nejlepšími továrnami mají největší šance na úspěch. Současný 22nanometrový výrobní proces vykazuje rekordně nízkou zmetkovost a Intelu na podzim umožní bezproblémový přechod na proces 14nanometrový.

Je očividné, jak Intel potlačuje u svých produktů stránku výkonnostní. Až dosud to byl vždy primární argument, zatímco dnes jej Krzanich používá pouze v případech, kdy je Intel očividně v úzkých – i v segmentu tabletů, kdy čelí silné konkurenci levných a úsporných procesorů ARM. Vedení Intelu již dříve prohlásilo, že nová generace čipů Silvermont a Bay Trail Atom porazí konkurenční ARM Cortex A15 i co se úspornosti provozu týče, ale takové tvrzení byla analytiky poměrně agresivně napadeno jako nerealistické.

Prozatím není jasné, jak bude nastaveno cílení jednotlivých rodin procesorů Intel Atom a Intel Core, kde Atomy se postupně stávají výkonnějšími, zatímco roste spořivost procesorů Core. V každém případě tuto středu Intel potvrdil velmi agresivní ceny svých tabletů, které by měly začínat již na 150 dolarech, i když není jasné, na jakých čipových sadách tyto nejlevnější modely budou postaveny (zda nepůjde o „vyprazdňování skladů“ se staršími, nepříliš úspornými procesory).

Byl pro vás článek přínosný?