Hlavní navigace

Bývalý zaměstnanec Apple popsal boj proti crackerům

18. 12. 2014

Sdílet

 Autor:
Bývalý zaměstnanec Apple před soudem v USA popsal, jak tato americká společnost dlouhé roky vedla boj proti tzv. crackerům, kteří se snažili o prolomení ochrany hudby a filmů.

Rod Schultz charakterizoval časté aktualizace iTunes jako „tajnou válku“ mezi Apple a těmi, kteří chtěli prolomit ochranu hudby a filmů (tzv. crackeři). U amerického soudu v Oaklandu Apple v současné době čelí nařčením, podle kterých americký gigant zneužíval své monopolní postavení a Schultz zde vypovídal na návrh obžaloby.

Schultz, který pracoval v Apple mezi lednem 2006 a březnem 2008, byl seniorním softwarovým inženýrem zodpovědným za FairPlay, což je DRM technologie Apple určená k zabránění ilegálnímu kopírování a sdílení obsahu. V současné době je Schultz prezidentem společnosti Krimmeni Technologies, která se zabývá cloudovými službami.

Soudní jednání v Oaklandu probíhá již dva týdny a porota v něm má posoudit, zda hudební přehrávače iPod od Apple byly kvůli ilegálním praktikám této korporace vyšší, než měly být.

Schultz při své výpovědi popsal „hru na kočku a myš“ mezi Apple a crackery, kteří rychle přicházeli s novými způsoby jak obejít technologii FairPlay.

„Byl to začátek tajné války mezi týmem FairPlay a Brahms, který stál miliony dolarů,“ uvedl Schultz s odkazem na tým crackerů, kterému se na počátku roku 2008 podařilo prolomit ochranu FairPlay. Podle Schultze byl software Requiem, který crackeři vyvinulu k prolomení FairPlay, „extrémně sofistifikovaný“.

Apple nepopřelo, že pravidelně aktualizovalo iTunes a firmware iPodu proto, aby dostálo závazkům, které mělo vůči svým poskytovatelům obsahu. Americká společnost však popírá, že by to činila proto, aby konkurenční společnosti vyrábějící mediální přehrávače měli problémy se synchronizací s iTunes.

Steve Jobs v otevřeném dopise v únoru 2007 po dlouhé bitvě s crackery uvedl, že zůstat krok napřed před těmi, kteří se snaží prolomit DRM, není vůbec snadné.

příloha_ovladnete_sva_data

„Poblém je samozřejmě v tom, že na světě je spousta chytrých lidí. Někteří z nich navíc mají spoustu času a rádi objevují tajemství a následně publikují způsoby, jak se dostat zdarma ke kradené hudbě,“ napsal tehdy Jobs. O dva měsíce později vydavatelství EMI uzavřelo s Apple dohodu o prodeji hudby bez DRM. Od ledna 2009 jsou pak všechny skladby prodávané v iTunes bez ochrany.

„Jobs tenkrát velmi úspěšně vykreslil Apple jako toho, kdo nenávidí DRM stejně jako uživatelé. Hudební průmysl musel následně ustoupit a Jobs se stal v očích uživatelů pomyslným vítězem ve válce proti DRM,“ dodal Schultz s poukazem na jedno z mnoha vítězství bývalého šéfa Apple.

Byl pro vás článek přínosný?