Hlavní navigace

Celerony nové generace přichází s velmi nízkou spotřebou

28. 7. 2011

Sdílet

Zatímco dříve byly procesory Celeron synonymem spíše nižšího výkonu, teď Intel přichází se strategií, kdy klade důraz také na nízkou spotřebu energie.

Právě spotřeba, resp. energetická efektivita se dnes dostává v hodnocení nových procesorů do popředí, protože výkon většiny moderních čipů obvykle již běžným uživatelům bohatě dostačuje a nízká spotřeba je tedy zejména u mobilních procesorů vítaným benefitem.

Konkrétně Intel uvedl dva ULV modely určené pro socket BGA1023, dvoujádrový Celeron 857, který běží na frekvenci 1,2 GHz a disponuje 2 MB cache a jednojádrový Celeron 787 s frekvencí 1,3 GHz a s 1,5 MB cache. Oba procesory spotřebují podle výrobce shodně jen 17 wattů a cena je stanovena na 134, respektive 107 dolarů při odběru 1000 kusů. Využití by měly najít hlavně v levnějších noteboocích v cenové hladině pod 400 dolarů.

Nové Celerony vycházejí z architektury Sandy Bridge a měly by stačit na veškerou běžnou práci a konkurencí pro ně budou procesory řady E a C od AMD. CEO Intelu Paul Otellini nedávno potvrdil, že jeho společnost plánuje v druhé polovině roku uvést ještě řadu dalších 32nm procesorů Celeron a Pentium s architekturou Sandy Bridge, které tak mají být levnější variantou oproti vyšším řadám Core i3, Core i5 a Core i7.

I když nové Celerony disponují podobným jádrem jako jejich výkonnější a dražší sourozenci, mají limitovaný grafický výkon (je v nich integrován nejslabší GPU Intel HD Graphics s frekvencí 350 MHz), chybí také možnost automatického přetaktovávání na vyšší frekvenci či podpora vypínání jader v případě jejich nevyužití. Odebrána byla i funkce Quick Sync, což je hardwarová podpora pro konvertování HD videa do formátu vhodného pro smartphony či tablety.

Byl pro vás článek přínosný?