Hlavní navigace

Chromebooky jdou offline a útočí na desktopy

11. 5. 2014

Sdílet

 Autor: © Google
Google přidává do Chromebooků stále více offline aplikací, čímž reaguje na stížnosti uživatelů, že zařízení nemohou využívat stejně jako tradiční PC i bez připojení k internetu.

Přestože web zůstává pro Chromebooky i nadále hlavním pracovním nástrojem, Google v nedávné době přidal například funkce pro offline editaci videí a sledování filmů. Rychle tak vyslyšel poptávku svých zákazníků, což mu umožňují také kratší aktualizační cykly.

„Platforma se vyvíjí a stále se zlepšuje,“ řekl viceprezident produktového managementu pro Chromebooky Caesar Sengupta. „Operační systém je aktualizován každých šest týdnů.“

Ve srovnání se situací před dvěma roky je podle Sengupty možné Chromebooky více využívat i pro práci offline a i díky cloudovým službám jsou prý tato zařízení životaschopnější než tradiční desktopy. „Jak se celý ekosystém vyvíjí, stále více a více vývojářů vytváří své aplikace pomocí Chrome API, takže pracují offline,“ řekl Sengupta.

Google s Chromebooky primárně cílí na uživatele, kteří hledají náhradu za své staré počítače s operačním systémem Windows XP, kterému v minulém měsíci skončila oficiální podpora. Této cílové skupině Google dokonce nabízí i speciální slevy.

Aplikace, které lze používat i v offline prostředí, jsou nyní v obchodu Chrome Apps viditelně označené. Podle Sengupty se jejich počet bude postupně zvětšovat. „Svět se změnil. Dnešní výpočetní požadavky jsou jiné než v době XP,“ řekl Sengupta.

Cloudové služby a nástroje však i nadále hrají v Chromeboocích prim. Nejnovějším přírůstkem je aplikace Google Now, která uživatelům umožňuje použít hlasové ovládání k získání aktuálních zpráv, spuštění hlasového hovoru či získání různých geolokačních informací. V podstatě lze říci, že jde o obdobnou službu jako hlasový průvodce Siri od Applu.

příloha_ovladnete_sva_data

Kromě softwarové výbavy se Google zabývá i výkonem svých zařízení. Rád by zlepšil podmínky pro hraní her, vedení videokonferencí a jiných náročných procesů. Ještě letos by se například na trh měly dostat Chromebooky od Dellu a Aceru s procesory Intel Core i3. V tomto týdnu pak Google společně s Intelem oznámily přípravu dalších zařízení od Lenova, Asusu a Toshiby. Celkem Google letos očekává 20 nových modelů.

 

Byl pro vás článek přínosný?