Hlavní navigace

Chromebooky výrazně porážejí notebooky od Applu – táhne hlavně nižší cena

25. 5. 2016

Sdílet

 Autor: HP
IDC zjistilo, že za první kvartál 2016 se v USA prodalo 1,6 milionů Chromebooků oproti 1,2 milionům Maců. Za první část letošního roku se tedy prodalo více laptopů s Chrome OS od Googlu, než těch s OS X, potvrdilo v pátek IDC.

 „Chrome počítače celkem, včetně desktopových jednotek typu Chromebox, za první kvartál roku překonaly v USA v prodejích všechny osobní počítače Applu, dektopy i laptopy, ,“ sdělil Jay Chou, jeden z analytiků IDC, sledujících prodeje zařízení.

Chromebooky, levné notebooky běžící na Chrome OS, překonaly mimo jiné MacBook, MacBook Air a MacBook Pro. Pomyslná bitva ani nebyla příliš těsná, jak lze odvodit z dostupných dat.

Apple ve Spojených státech prodal přibližně 1,17 milionů notebooků Mac během prvních tří měsíců roku 2016; podle IDC se Chromebooků za stejnou dobu prodalo celých 1,6 milionů. Jinak řečeno, prodalo se o 37 % Chromebooků více než Maců.

Původní data IDC, která se šířila po internetu během minulého týdne, byly jen odhady, získané použitím informací od prodejců a asijských dodavatelů součástek.

Google, který Chrome OS stvořil, čísla prodejů neodhaluje: Většina Chromebooků pochází od OEM třetích stran, jakými jsou Acer, Asus, Dell, HP nebo Lenovo. A ačkoli Apple celosvětové prodeje Maců uveřejnil, tak neoddělil jednotlivé geografické regiony.

Že jde o odhadované počty, bylo jasné ve chvíli, kdy se porovnávaly s předpověďmi, které IDC uveřejnilo u prodejů Applu v prvním kvartálu. Ty totiž firma o celých deset procent oproti skutečnosti.

Chromebooky se prodávaly primárně prostřednictvím vzdělávacích organizací, hlavně K-12 škol (školka až střední škola v jednom), a to díky jejich nízké ceně, snadné přenositelnosti a celkové nenáročnosti.

„Lidé si Chromebooky kupují, protože hledají ty nejlevnější přístroje,“ řekl  Bob O’Donnell, původně z IDC, nyní nezávislý analytik a zakladatel firmy Technalysis Research. O’Donnell charakterizoval školy jako „citlivé na cenu“, aby vyjádřil jejich tendenci nakupovat právě Chromebooky.

příloha_ovladnete_sva_data

Prodeje Maců mezitím klesly o 12 % v prvním kvartálu v porovnání se stejným obdobím v roce 2015; jde tak o druhý největší pokles během posledních devíti let.

Průměrná prodejní cena Maců se během prvního čtvrtletí pohybovala na 1 266 dolarech za kus, což je čtyřikrátvíce, než byla průměrná cena 30 různých osobních počítačů s Chrome OS.

Byl pro vás článek přínosný?