Hlavní navigace

Chromecast udělá z každého televizoru Smart TV

Sdílet

 Autor: © Zach Miners - IDG
Kromě nového Nexu 7 Google ve středu představil také malé streamovací zařízení s názvem Chromecast, které po připojení do konektoru HDMI vytvoří z běžného televizoru „chytrý“.

Podobné zařízení streamující obsah tabletu či mobilu do televize představil Google již minulý rok. Jednalo se o Nexus Q, který se mohl chlubit zajímavým designem, ale vzhledem k vysoké ceně se u zákazníků s příliš velkým nadšením nesetkal.

Chromecast je jednoduché zařízení o velikosti malého disku USB flash a pohání ho systém ChromeOS. K televizi lze připojit pomocí konektoru HDMI. Nepotřebuje tedy vlastní zdroj napájení, protože si energii bere přímo z televizoru. Dokáže přehrávat obsah ze služeb jako například YouTube, v USA populární, u nás zatím oficiálně nedostupný Netflix, nebo Google Play Movies & TV. V blízké budoucnosti by měly být podle slov Googlu na Chromecastu dostupné i další služby, například internetové rádio Pandora.

Chromecast se však od Nexu Q i od konkurenční AppleTV neliší pouze příznivou cenou a velikostí, ale také způsobem streamování. Obsah totiž nepřehrává přímo ze zařízení, ale z cloudu. Tablet tak můžete mít zašantročený pod postelí nebo si na něm číst e-maily, aniž by to mělo na vysílaný pořad vliv.

příloha_ovladnete_sva_data

Princip činnosti


Podle Googlu tento způsob streamování šetří baterii. Přehrávaný obsah není závislý na konkrétním zařízení, takže pokud se vám vybije baterie v tabletu, můžete pokračovat tam, kde jste skončili. Chromecast se sám napojí na mobil.

Na rozdíl od AppleTV však Chromecast neumožňuje (alespoň prozatím) přehrávat obsah přímo ze zařízení. Nové streamovací zařízení funguje ve spojení s tablety a mobily se dvěma nejrozšířenějšími mobilními operačními systémy – Android a iOS.

Oficiální cena Chromecastu je 35 dolarů (přibližně 700 korun), zatím je však dostupný pouze v USA.

Byl pro vás článek přínosný?