Hlavní navigace

Sparc M7 nabídne nativní zabezpečení i šifrování

27. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Oracle
Novou rodinu procesorů Sparc představil Oracle. Základem jsou modely Sparc M7, které mimo jiné nabízejí zabezpečení integrované na úrovni hardwaru včetně podpory šifrování, aniž by to jakkoliv snižovalo výkon.

Nové systémy s procesory Sparc M7, jež disponují 32 jádry a 256 vlákny, jsou podle výrobce navržené pro dosažení vysoké efektivity databázového provozu, zpracování velkých objemů dat, pro cloud a další podnikové aplikace náročné na výkon. Patří mezi ně integrovaný systém SuperCluster M7 a servery Sparc T7 a M7.

Všechna tato zařízení podporují virtualizaci a cloudové technologie včetně příslušných nástrojů pro správu. Výrobce slibuje, že všechny dosavadní aplikace včetně vlastních řešení zákazníků půjde na platformě Sparc M7 provozovat v nezměněné podobě, přitom prý ale nabídnou výrazně vyšší zabezpečení i výkon.

Hardware Sparc M7 je navíc otevřenou platformou, což vývojářům umožňuje začít tvořit vlastní software využívající nové funkce této platformy.

„Jedná se o nejvýznamnější vylepšení mikroprocesorů Sparc a návrhu systémů za poslední desetiletí,“ tvrdí Matthew Eastwood, senior viceprezident divize Enterprise Infrastructure and Datacenter Group v IDC.

příloha_ovladnete_sva_data

Procesory Sparc M7 jsou součástí nové produktové řady, kterou lze škálovat od 32 do 512 jader, od 256 do 4 096 vláken a až na 8 TB operační paměti. Oproti předcházející generaci nabízejí lepší parametry výkonu, ať už jde o paměť, vstup/výstup (I/O), škálovatelnost a latenci (odezvu).

Hlavní funkce Sparc M7 podle výrobce:

  • Hardwarové zabezpečení paměti – tato funkce poprvé přidává kontrolu přístupu k datům v paměti v reálném čase. Chrání tím před průnikem malwaru i vadných programových kódů, produkční prostředí podniků se díky tomu stává spolehlivější a bezpečnější. Při provozu databáze Oracle 12c je tato funkce využita už v základním nastavení a snadno ji lze zapnout i pro další stávající aplikace. Oracle také nabízí rozhraní (API, application programming interface), které umožňuje další přizpůsobení této funkcionality.
  • Hardwarově podporované šifrování – hardwarová podpora pro šifrování vestavěná do všech 32 jader přináší možnost používat šifrování bez snížení výkonu. Zabezpečit jde data i prostředí pro běh programů pro všechny aplikace, funkcionalitu lze rovněž kombinovat s použitím šifrovacích klíčů AES, DES, SHA a dalších.
  • SQL in Silicon: Ke všem 32 jádrům procesoru Sparc M7 se přidružují koprocesory, jimž lze předat některé operace, a urychlit tak zpracování dat, což výrazně zvyšuje např. výkon databázových aplikací. Nové koprocesory zrychlují kritické funkce včetně dekomprese paměti, řízení paměti, filtrování a index range scan (metoda procházení databázových tabulek). Předání těchto funkcí na koprocesor výrazně zvyšuje výkon každého z procesorových jader, snižuje využití paměti a umožňuje až 10krát vyšší rychlost databázových dotazů. Možnost In-Memory (zpracování dat v operační paměti) v současné verzi databáze Oracle 12c tuto novou funkčnost plně podporuje. Nová funkcionalita je rovněž k dispozici pro vývojáře.

Byl pro vás článek přínosný?