Hlavní navigace

Cloud Connect – povedený tenký klient od Dellu

1. 2. 2014

Sdílet

 Autor: © Dell
Uvedeno již bylo mnoho tenkých klientů, ale zatím jim k dokonalosti vždy hodně scházelo. Dell Wyse Cloud Connect možná bude tím prvním z dokonalých.

Malé zařízení, které by bylo efektivním ekvivalentem plnohodnotného PC, je dávným snem firem. Přinejmenším těch, které by je používaly. Jeho hlavním přínosem jsou značné úspory pořizovacích a provozních nákladů, nižší prodejní ceny ovšem jen těžko mohly oslovit výrobce osobních počítačů. Většina aktivit okolo tenkých klientů tak vycházela z jiných segmentů průmyslu, zejména firem poskytujících služby či serverový hardware, které nemají reálné zkušenosti s hardwarem pro koncové uživatele.

Díky nástupu mobilních zařízení ovšem došlo ke změně klimatu, nejprve viditelného v tragickém poklesu prodejů PC. Jejich výrobci tentokrát reagovat budou muset. Firma Dell díky dřívější koupi společnosti Wyse na trh přináší Wyse Cloud Connect, zařízení za 129 dolarů ve tvaru disku USB flash, s 1 GB RAM, u kterého se předpokládá práce prostřednictvím připojené fyzické klávesnice a plnohodnotného monitoru o maximálním rozlišení 1080p.

Zatímco domácí uživatelé mohou zařízení používat k zábavě stejným způsobem, jako svůj mobilní telefon, korporace jej mohou nasazovat jako tenký klient pro platformy s virtuálními desktopy od výrobců Citrix, Microsoft či VMware. V takové podobě dochází ke spojení toho nejlepšího z obou světů, vlastní hardware je velmi levné, spolehlivé zařízení, schopné samostatného plnohodnotného provozu. Je pravda, že bezpečnost korporátních aplikací je do jisté míry garantována vlastní síťovou architekturou, ve které běží na straně serverů či cloudů.

Cloud Connect se blíží ideálnímu tenkému klientu, ale jeho slabinou je fakt, že ve společnostech zase tolik monitorů s HDMI konektivitou není a porty MHL HDMI jsou ještě větší vzácností. Rozhraní Android si navíc příliš nerozumí s myší, od začátku byl optimalizované pouze pro ovládání dotekem. První generace klientů byly příliš drahé a výkonově značně poddimenzované. Platforma procesorů ARM ovšem již svými možnostmi přerůstá potřeby chytrých telefonů, postačuje i na provoz serverů či grafických zařízení.

ICTrocenka

V minulosti ovšem nasazování podobných řešení zpomalovaly či spíše znemožňovaly i ceny za terminálové licence, které byly spíše úmyslně nastavovány restriktivně. Především dnešní Microsoft je ale nucen hrán zcela jinou hru a s přechodem z terminálových serverů na cloudová řešení a SaaS může konečně změnit. Stále ovšem bude platit, že sítě tenkých klientů přenesou nároky na spolehlivost a následně i nákladnost na stranu serverovou.

 

Byl pro vás článek přínosný?