Hlavní navigace

Elektronické publikace nejen na dovolenou

26. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © Sashkin - Fotolia.com
Ještě čtete papírové knihy? Zkoušeli jste se zamyslet nad výhodami a nevýhodami těch elektronických? Pokud se právě rozhodujete mezi papírem a elektronikou, následující text vám pomůže.

Největší překážku v expanzi e-publikací představují obavy autorů a vydavatelů z neoprávněného kopírování jejich textů. Je to jednodušší než u papírové knížky. Distributoři vymýšlejí řešení, jak takovému jednání zabránit. Nejotevřenější přístup spočívá v uvedení zákazu kopírování do podmínek registrace do elektronického knihkupectví.

Dalším způsobem ochrany je sociální DRM, tedy vložení informace o zákazníkovi do textu elektronické publikace. To umožňuje používat volně dostupné formáty, které lze otevřít v libovolné čtečce. Dalším stupněm je ochrana na úrovni souboru. Takto chráněná publikace je vázána na konkrétní zařízení nebo aplikaci. Poslední úrovní je použití speciálního formátu, který nelze otevřít jinde než v zařízení nebo aplikaci nabízených prodejcem. To využívá například Amazon se svým Kindlem.

Wooky
Největší tuzemský trh se vytvořil kolem Wooky, která využívá vlastní formát publikací, s nímž může čtenář pracovat jen ve čtečce Wooky. Ta je k dispozici jako aplikace pro počítače, smartphony a tablety a také jako zařízení schopné připojení k internetu.

Knihy lze koupit ze čtečky bez použití počítače. Na českém trhu se prodalo téměř deset tisíc tabletů. Přes 42 tisíc registrovaných uživatelů si zakoupilo 28 tisíc publikací. Zbytek asi zkouší knihy zdarma, kterých je připraveno přes 1 300.

Wooky nabízí dva tablety a čtečku s technologií eInk. Všechna zařízení umožňují připojení k internetu pomocí Wi-Fi a mohou sloužit jak pro přístup do knihovny on-line, tak pro nákupy nových titulů. Do tabletů lze instalovat aplikace pro čtení ostatních formátů, čtečka podporuje formát epub a další formáty do ní lze nahrát pomocí e-mailu.

Nejstarší „Wooky tablet reader“ je vybaven sedmipalcovým dotykovým displejem LCD s rozlišením 480 x 800 pixelů a pamětí 4 GB, kterou je možné rozšířit kartou SDHC s kapacitou do 32 GB. Akumulátor Li-Ion vydrží na jedno nabití až 10 hodin.

Obsahuje systém Android 2.1, proto do něj lze nahrát aplikace pro tento OS. Můžete jej využít ke čtení i k vyřizování pošty, chatování, prohlížení webu nebo přehrávání filmů a hudby.

Výkonnější „Wooky tablet 2.0“ využívá procesor ARM a systém Android 2.3. Multidotykový displej má úhlopříčku 8 palců a rozlišení 600 x 800 pixelů. Paměť 8 GB lze rozšířit pomocí karty microSDHC o 32 GB. Akumulátor Li-Pol zajistí energii až na 10 hodin. Tablet je o něco větší a těžší, téměř půl kilogramu v ruce je už znát. Lze ho také použít k dalším činnostem a instalovat do něj různé aplikace.

Nejnovějším přírůstkem je dotyková čtečka eWooky, která využívá technologii eInk. Šestipalcový displej má rozlišení 600 x 800 pixelů. Akumulátor Li-Ion by měl na jedno nabití vydržet 10 tisíc otočení stran. Paměť 4 GB s možností rozšíření o 32 GB pomocí karty microSDHC nabízí dostatek prostoru pro uložení celoživotní zásoby knih a časopisů. Je malá a skladná a listování pravákům zpříjemní ovládací tlačítka napravo od displeje.

eReading
Distributor eReading se vydal cestou obecných formátů a sociálního DRM, kterým je zabezpečena většina z více než 2 400 poskytovaných titulů. Jako první v ČR začal nabízet vlastní čtečku s technologií eInk, kterou lze použít i pro nákup a stahování knih z webového obchodu. Uživatelé čtečky si zakoupí o pětinu více knih než ostatní, kteří čtou knihy z eReadingu v jiných zařízeních. Celkový počet prodaných přístrojů není znám, během prvních dvou měsíců se jich prodaly dva tisíce. K nabídce eknih přibude služba objednávky denního tisku. Noviny budou sestavovány při každém načtení z webu eReadingu ze zpráv poskytnutých redakcí a většina jich bude nabízena bezplatně. Tato služba se bude hodit nejen na dovolené, ale i na cestách do práce a zpět.

Čtečka s procesorem ARM má šestipalcový displej s rozlišením 600 x 800 bodů. K ovládání slouží funkční tlačítka a alfanumerická klávesnice pod displejem. K paměti o kapacitě 2 GB je možné přidat kartu SDHC s kapacitou do 16 GB. Akumulátor Li-Pol zajistí několikatýdenní provoz na jedno nabití. Čtečka podporuje formáty epub a pdf a také txt, html, doc nebo rtf. Začátkem července by se měla objevit nová verze se stejně velkým displejem, která bude díky výkonnějšímu procesoru ARM pracovat znatelně rychleji.

Publero
Distributor elektronických periodik Publero nenabízí vlastní čtečku, jeho aplikaci je možné instalovat do iPadu nebo tabletu s Androidem. Zakoupené tituly lze také prohlížet na displeji počítače, odkud se dají většinou i vytisknout. Aplikace pro tablety umožňují prohlížení publikací on-line nebo jejich stažení, aby je bylo možné číst i v místech bez připojení k internetu. Všechny publikace jsou vzhledově shodné se svými papírovými variantami, elektronická verze přináší navíc možnost fulltextového vyhledávání a samozřejmě i větší skladnost. V současnosti na webu najdete 300 titulů novin a časopisů a přes 230 katalogů různých firem. Publikace je možné kupovat jednotlivě nebo pomocí předplatného. Cena je obvykle nižší než u papírového vydání.

Byl pro vás článek přínosný?