Hlavní navigace

Google Chromebook dospívá díky Intelu

13. 9. 2013

Sdílet

 Autor: © Google
Nové procesory Haswell posunou Chromebook blíž k srdcím uživatelů.

Až dosud byly systémy Chromebook prezentovány jako lowendová řešení spadající do cenové kategorie 200 až 400 dolarů a jejich schopnosti byly značeny omezeny především slabšími procesory Atom, Celeron a ARM. Jedinou výjimkou byl Google Pixel s procesorem Intel Core i5, který ale díky své cenně 1300 dolarů byl spíše marketingovou ukázkou.

Většina uživatelů se musela vyrovnat s řadou nedostatků, ať už slabým výkonem, životností baterie či kvalitou obrazovky. Ale pro ty, kdo hledají levné řešení, to často nebyly zásadním nedostatkem a pro Amazon a později dokonce i Walmart byl Chromebook prodejním trhákem.

Částečně to samozřejmě můžeme připsat prvním prodejům vznikajícího trhu se systémem Chrome OS, ale jak se zdá, tato zařízení by v budoucnosti mohly oslovit i firemní zákazníky. Na konferenci Intel Developer Forum tento týden Intel oznámil příchod modelů Chromebook postavených na jeho nejnovější procesorové platformě Haswell. Součástí prezentace byly produkty výrobců, jako je HP, Acer, Asus a Toshiba. Všechny vzniknou za těsné spolupráce s Googlem.

Žádné bližší podrobnosti nebyly uveřejněny. Zásadní obrys nových řešení si ovšem lze domyslet. Dejme slovo například Nathan Brookwoodovi, analytikovi procesorů u firmy Insight64: „Hlavním prodejním argumentem Intelu pro tento segment bude výrazně větší výkonnost v těchto přístrojích při výrazně prodloužené výdrži na baterie. Při skutečně pracovním zatížení, nikoli jakémsi „pohotovostním“ režimu, můžeme očekávat možnost běhu zařízení někde okolo 10-12 hodin, protože procesory Haswell byly zcela přepracovány právě s primárním požadavkem na úspornost, při zachování výkonnosti předchozích modelů procesorů.“

Právě životnost baterie je naprosto nezbytná pro další rozvoj platformy Chromebook, která dosud nebyla žádnou hrozbou pro Microsoft či Apple. Uživatelé Chromebooků musí zcela přijmout čistě cloudový přístup k práci se značně omezenými možnostmi vlastních aplikací (a jejich počtu).

Podle Roba Enderleho, analytika skupiny Enderle Group, bude právě jméno Intel klíčem k novým typům uživatelů. „Intel ví, jak prodávat vládám a korporacím, a jeho značka pomůže propagování těchto produktů jako spolehlivého a akceptovatelného řešení. Razantnější nástup Intelu je důležitý, pokud nemají být Chromebooky jen kuriozitou. Není garancí úspěchu, ale pozitivní výsledky nyní vypadají mnohem pravděpodobněji.“

příloha_ovladnete_sva_data

Snaze o čistě cloudového hardwarového klienta nelze upřít šanci na úspěch, díky nezávislosti na čistě komerčních operačních systémech a minimalizaci potřeby vnitřních komponent. Na druhou stranu, v poslední době cloudové kauzy přicházejí a odcházejí a přechodem na Chromebooky uživatel přiznává jistou formu odevzdání se a zlhostejnění vůči nim. Například Firefox, z hlediska bezpečnosti doporučovanou náhradu k prohlížeči Chrome, budou na Chromebooku jen těžko používat.

 

Byl pro vás článek přínosný?