Hlavní navigace

Modulární telefon Googlu nakonec nebude -- projekt Ara totiž končí

5. 9. 2016

Sdílet

 Autor: © phonebloks.com
„Stavebnicový smartphone“ známý jako Project Ara byl zrušen. Smyslem mobilu měla být snadná vyměnitelnost většiny částí telefonu pro snadnou úpravu jeho vzhledu a hardwaru.

Agentura Reuters oznámila, že přestože Google telefon na trh sám neuvede, možná se ho zákazníci přece jen dočkají skrze licenční smlouvy s partnery firmy. Sám Google potvrdil přesnost a správnost informací, další komentář ale neposkytl.

Vzor designu chytrého telefonu z Lego kostek firma poprvé představila v roce 2013 skrze Motorola Mobility, společnost, kterou Google nejprve koupil a hned o rok později prodal čínskému Lenovu. Tento model smartphonu se profiloval jakožto otevřená hardware platforma zdarma pro tvorbu modulárních telefonů s mnoha vyměnitelnými součástkami.

Podle prohlášení Googlu bylo cílem vybudovat hardwarový ekosystém výrobců modulů a dalších partnerů na míru softwarovému aplikačnímu ekosystému. Testování projektu Ara mělo začít již minulý rok v Portoriku, od záměru však společnost ustoupila po změně plánů týkající se smartphonu.

„Project Ara byl fascinující koncept, ale byl bych překvapen, kdyby ho přinejmenším z komečního hlediska nezrušili,“ vysvětluje Bryan Ma, analytik  IDC. „Chytré telefony kvůli svojí malé velikosti už z principu vyžadují velmi úzkou integraci.“

Ačkoli idea snížení množství elektronického odpadu pomocí modulů, které by pozměnily a vylepšily modernizační proces, je zajímavá, musela by plavat proti proudu velmi rychlých modernizačních cyklů na současném trhu. Prodejci jako Apple a Samsung vydávají nové a lepší chytré telefony každý rok, dodal Ma.

Ještě v květnu Google hlásil, že vývojářům se prototyp projektu Ara dostane do rukou na konci roku, aby mohli včas začít budovat své vlastní specifické hardwarové moduly.

Mezitím však firma změnila původní plány. Na konferenci I/O 2016 Google vysvětloval, že některé základní komponenty typu CPU nebo rádio budou zabudované přímo do těla smartphonu a vyměnitelné budou jiné součásti; odůvodnil to uvolněním místa pro funkce, které současná chytrá zařízení nemají.

V budoucnu by kostra telefonu mohla být menší, větší, případně zcela odlišná od současného designu chytrých mobilů; manažeři promluvili např. o nápadu modulární počítačové platformy.

příloha_ovladnete_sva_data

Google není jediný, kdo pracuje s myšlenkou zařízení s vyměnitelnými a doplnitelnými moduly. S podobným nápadem přišla Motorola, která v červenci vypustila Moto Mods Development Kit. Ten umožní vývojářům vybudovat moduly, které se dají připevnit na zadní část Moto Z telefonů. Různé přídavné prvky typu monitor krevního tlaku, herní ovladač nebo senzor okolního znečištění znějí zajímavě.

I přes opuštění nápadu Googlem by si modulární mobily mohly najít na trhu své místo. Některé specifické nápady žijí dál v plánech firem jako je Motorola nebo LG, které však s moduly pracují spíše jako s dodatečnými prvky nebo rozšířeními, než základem telefonu jako takového, dodává Ma.

Byl pro vás článek přínosný?