Hlavní navigace

Google údajně přehodnotí nabídku vlastních tabletů

9. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © iQoncept - Fotolia.com
Změna plánů Googlu s nabídkou vlastního tabletu bude znamenat skluz v zahájení online prodeje tabletů této spolčenosti.

Nadšenci netrpělivě čekající, až Google začne prodávat konkurenta iPadu, si budou muset ještě chvíli počkat. Podle neoficiálních informací to totiž vypadá na posunutí začátku prodeje tabletu se značkou Google. Společnost ho pravděpodobně začne nabízet nejdříve v červenci, navíc s pozměněnými parametry a za jinou cenu, než se původně čekalo.

Neoficiální zprávy o tabletu od Googlu se začaly objevovat zhruba před měsícem. Mělo jít o menší, sedmipalcový tablet s cenou kolem 250 dolarů (4 800 korun). Google má otevřít vlastní obchod s tablety, kde by kromě vlastní značky prodával i konkurenční tablety s jeho operačním systémem Android. Společnost již začala připravovat všechny související služby, které umožní využívat tablety naplno a pokud možno pod křídly stejné firmy. Prvním krokem bylo spuštění služby Google Play, která převzala správu aplikací od Android Marketu a přidala nabídku dalšího obsahu s využitím cloudových služeb Google. Může s tím souviset i chystaná služba Google Drive, jejíž spuštění se očekává ve velmi krátké době.

Vypadá to ale, že podle Googlu může být cena 250 dolarů příliš vysoká. Hlavní konkurent, na kterého se chce společnost zaměřit, – Kindle Fire od Amazonu – stojí o 50 dolarů méně a prodá se ho několik milionů kusů za jedno čtvrtletí. Pokud tedy Google sníží cenu, aby se dostala na úroveň Fire, bude muset zvolit méně výkonnou konfiguraci. Tablet měl být osazen výkonným čtyřjádrovým procesorem Tegra 3 od Nvidie. S ohledem na nižší cenu asi bude muset dojít k redukci procesoru a v novém tabletu by tak mohl být použit některý z dvoujádrových procesorů, které využívají tablety v současnosti.

Protože se jedná o neoficiální informace, je třeba brát je s jistou rezervou. Příchod tabletu podpořeného komplexní infrastrukturou doprovodných služeb, který se inspiroval u Applu a který mu chce konkurovat, je ale i tak v dohlednu.

Byl pro vás článek přínosný?