Hlavní navigace

První harddisk s kapacitou 10 TB a plněný héliem představil WD

4. 12. 2015

Sdílet

 Autor: WD
Nové sedmiplotnové pevné disky od WD jsou díky héliu, které se používá jako interní médium a tím snižuje tření, energeticky úspornější.

Western Digital představil první pevný disk s kapacitou 10 TB, který je plněný heliem. To má uvnitř disku snižovat tření. Disky Ultrastar He10 postavené na třetí generaci platformy HelioSeal rovněž spotřebovávají méně energie.

Krom toho, že jsou plněné heliem, však využívají běžnou perpendikulární (kolmou) technologii zápisu (PMR), kterou na představeném modelu plní sedm ploten s kapacitou 816 gigabitů na čtvereční palec.

Oproti předchozí generaci 8TB Ultrastar He8 tak novinka představuje navýšení kapacity o 25 % a oproti běžným diskům energetickou úsporu až 56 % (v klidovém režimu spotřebovává 0,5 wattů na terabajt, v zátěži 6,8 wattů u SATA modelů, respektive 9,5 wattů u SAS modelů).

A v neposlední řadě se může WD pochlubit vyšší spolehlivostí, když jeho střední doba mezi poruchami (MBTF) byla stanovena na 2,5 milionu hodin, k čemuž navíc WD dodává pětiletou záruku.

Model 7200rpm Ultrastar He10 je k dispozici buď se 6Gb SATA nebo 12Gb SAS rozhraním, s maximální rychlostí zápisu 249 MB/s, respektive 225 MB/s.

Podle výrobce jsou disky ihned k použití, to znamená, že zákazník pro jejich použití nepotřebuje žádný dodatečný software, což je rozdíl oproti diskům se způsobem zápisu typu SMR (shingled magnetic recording), byť výrobci se neustále snaží navyšovat i kapacitu disků využívajících právě tuto technologii.

Seagate už dříve avizoval, že v roce 2020 bude moct díky SMR představit disk s kapacitou 20 TB.

Zápis SMR je vhodný pro vyšší kapacity, samotné zapisování je však oproti PMR komplikovanější; z toho důvodu se SMR disky používají převážně pro archivní účely, nikoliv jako primární datové disky.

Ultrastar 10 TB by měl z tohoto pohledu být jakousi střední cestou. John Ryding z IDC říká: že Ultrastar 10 TB He10 může pomoci uspokojit poptávku po vysokokapacitních discích s vysokou hustotou zápisu hlavně v podnikových datacentrech.

příloha_ovladnete_sva_data

Přímo WD avizoval, že budou sloužit hlavně pro skladování videa, fotografií, podnikových a taky na cloudu založených aplikacích, což komentuje David Fullagar z oddělení distribuce obsahu oblíbené streamovací služby Netflix: „Tyto 10 TB disky nám umožní navýšit naši kapacitu a nabídnout našim zákazníkům ještě víc filmů. Disky řady HelioSeal díky nižší energetické náročnosti nám pomohly taky snížit náklady.“

Cenu disků WD zatím neuvedla, právě proto, že mají sloužit hlavně pro potřeby podniků, nikoliv běžných uživatelů.

Byl pro vás článek přínosný?