Hlavní navigace

Hewlett-Packard oznámil novou strategii smartphonů

5. 10. 2012

Sdílet

 Autor:
Společnost Hewlett-Packard nemá žádné konkrétní plány, pokud jde o uvedení vlastního smartphonu, ale uvědomuje si, že je třeba se vyhnout situaci, že by v budoucnu neoslovila široký segment populace. Prohlásila to generální ředitelka Meg Whitmanová.

Whitmanová řekla, že její společnost bude potřebovat vytvořit nabídku chytrých telefonů, protože se tato zařízení stávají nejčastěji užívanou výpočetní technikou mezi lidmi v mnoha zemích. „Pracujeme na tom,“ řekla generální ředitelka společnosti. „Nemáme konkrétní plány, co se týče představení smartphonu na rok 2013, ale začali jsme přemýšlet, co unikátního bychom mohli nabídnout, abychom úspěšně pronikli na trh přenosných zařízení,“ pokračovala Whitmanová.

Hewlett-Packard podle dostupných informací musí nabízet široké spektrum výrobků – od klasických PC přes notebooky, hybridní počítače, tablety a koneckonců i smartphony. „Věřím, že pokud od tohoto okamžiku za pět let nebudeme mít smartphony nebo následující generace zařízení, budeme vyloučeni z obrovského tržního segmentu, který vytváří populace na mnoha místech světa,“ vysvětlila manažerka.

Firma přišla s některými inteligentními přenosnými zařízeními v minulém roce, ještě postavenými na platformě webOS (kterou získal akvizicí společnosti Palm předchozí generální ředitel Leo Apotheker). Avšak vedení společnosti se rozhodlo od dalšího vývoje přístrojů pro tuto platformu upustit a nadále podporuje operační systém jako projekt open source.

Nyní se ale zdá, že se HP přeci jen přiklání k dalšímu a přelomovému kroku. Mluví se o tom, s jakým operačním systémem by novinka fungovala, zatím údajně připadá v úvahu spíše systém Windows než Android. „Troufám si tvrdit, že zákaznický trh má opravdu široké možnosti výběru, je ale dobře zásoben tablety od firmy Apple,“ řekla Whitmanová s tím, že mnoho výrobců se přiklání k Windows z důvodů zpětné kompatibility se stávajícími platformami a také kvůli snadné možnosti ovládat zabezpečení těchto přístrojů.

Todd Bradley, který má ve společnosti Hewlett-Packard na starosti skupinu systémové koordinace, řekl, že se očekává, že prodej tabletů poroste zejména u velkých firem – a to až trojnásobně ve srovnání s konzumenty z řad široké veřejnosti. Firma teď vlastní analýzy, které využije k razantní restrukturalizaci plánu z května letošního roku. Součást nynějších postupů bude v následujících dvou letech snížení počtu nabízených produktů a také odstranění třetiny platforem PC a 30 % modelů tiskáren.

Byl pro vás článek přínosný?