Intel a Micron začnou nabízet 25nm flash čipy

Společnosti Intel a Micron plánují v pondělí představit svůj nový flash paměťový čip. Půjde o první komerční čipový produkt vyrobený za použití moderního 25nm procesu.


Díky novému 64 GB MLC (multi-level cell) NAND flash paměťovému čipu získají podle komentátorů Intel a Micron, kteří své produkty vyrábí prostřednictvím společného podniku (tzv. joint venture) IM Flash Technologies, dočasnou výhodu před svými konkurenty. Pro produkci nových čipů totiž počítají se zavedením 25nm výrobního procesu. V plánu největšího světového výrobce flash pamětí Samsung Electronics pro letošní rok je přitom plošné zavedení 30nm technologie pro všechny jeho výrobní linky.

Systém měření v nanometrech popisuje mikroskopickou velikost tranzistorů a dalších částí čipu. Pro lepší představu: jeden nanometr se rovná miliardtině metru. Vývoj menších výrobních technologických procesů je důležitý pro splnění velké poptávky po malých, ovšem široké spektrum funkcí nabízejících, zařízeních. Ať už jde o smartphony, kamery či počítače, menší výrobní proces umožňuje společnostem zvýšit rychlost čipu a zároveň i redukovat spotřebu elektrické energie.

Pokrok ve výrobní technologii čipů se navíc projeví i v konečné ceně výrobku, což lze považovat za jednu z hlavních výhod pro spotřebitele. Agentura Objective Analysis výrobní náklady 25nm flash čipu odhaduje na 0,5 dolaru za 1 GB. Pro srovnání, u běžného 45nm paměťového čipu je to 1,75 dolaru. Tržní cena nových 25nm čipů by se pak měla pohybovat kolem 2 dolarů za 1 GB.

Intel a Micron v současné době nabízí vzorky svých nových čipů obchodním partnerům, kteří je tak mohou otestovat a později i uvést na trh jako součást některých svých produktů. „U současných vzorků by k zahájení produkce mělo dojít v druhém čtvrtletí tohoto roku“ napsal Intel ve svém předběžném prohlášení. „Oficiální představení čipu je pak naplánováno na pondělí." Své využití by nové čipy měly nalézt u smartphonů, solid-state disků (SSD) a přenosných přehrávačů, jakým je třeba iPod.











Komentáře