Hlavní navigace

Intel chystá nové Xeony -- desítky jader na architektuře Skylake

16. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Intel
Na osobních počítačích se sice již Intel přeorientoval na architekturu Kaby Lake, předchozí generaci Skylake ale zatím neodzvonilo – v následujícím roce zamíří i do serverů.

V polovině příštího roku vydá firma nové Xeon serverové čipy založené na Skylake a podle Barryho Davise, manažera skupiny Accelerated Workload Group v Intelu, přinese velký nárůst výkonu.

Vylepšené Xeony půjdou do většiny serverů a mohly by vyvolat velkou vlnu hardwarových aktualizací, myslí si Davis. Čipy Xeon nejsou tolik viditelné jako procesory pro osobní počítače, zato jsou velice populární. Společnosti jako Google, Facebook nebo Amazon kupují tisíce serverů poháněných právě Xeony; využívají je na úkony pohánějící vyhledávání, sociální sítě a umělou inteligenci.

Xeony se objevují také v pracovních stanicích užívaných pro náročné procesy, kupříkladu aplikace virtuální reality. Takovými stanicemi je třeba Z840 od HP nebo Mac Pro od Applu.

Poprvé Intel představí nové čipy už příští týden v San Franciscu, kde firma hostí konferenci o umělé inteligenci. Čipy nahradí předchozí řadu Xeon E5 v4 založené na architektuře Broadwell, v prodeji od začátku letošního roku. Xeony založené na Broadwellu měly až 22 jader; ty od Skylaku mohou mít ještě více.

Hlavní řada Xeonů se tradičně prodává od března, Skylake architektura se však zpozdí až k polovině roku. Jedním z důvodů může být agresivní nástup Intelu do oblasti strojového učení, kvůli kterému mnohé firmy mění způsob, jakým analyzují data a řeší obchodní otázky. Strojové učení mění i prostředí serverů a jejich konfigurací a mnoho zákazníků nově stojí o stroje s grafickými procesory.

Většina E5 variant Xeonů se dodává cloudovým zákazníkům, kteří kupují velké množství jejich variant; to tlačí cenu vzhůru, myslí si Dean McCarron, analytik v Mercury Research.

Intel možná své Xeony se Skylake upravuje pro potřeby umělé inteligence, která vyžaduje jiné specifikace a výpočetní výkon v porovnání se standardními cloudovými úkony. Workload pro umělou inteligenci je paralelní, což oblibu GPU výrazně zvýšilo; jde o jejich silnou stránku.

„Vzhledem k tomuto vývoji je pravděpodobné, že intel Xeony upravuje pro tyto účely. To by mohlo znamenat změny v softwarových nástrojích a také nové instrukční sady,“ popisuje McCarron.

Nové čipy se mohou pochlubit pokročilými výpočetními funkcemi, které přinesou výrazné zrychlení pro účely umělé inteligence, říká Davis. Jednou takovou funkcí je podpora AVX-512, která čipu přináší více FLOPS a dodatečné bezpečnostní prvky. AVX-512 se adaptuje z nejnovějšího čipu Intelu určeného pro superpočítače, 72jádrového Xeon Phi, přezdívaného Knight‘s Landing.

Další inovací je kompatibilita s Intel OmniPath, vysokorychlostního propojení serverů, úložišť, síťových služeb a dalšího hardwaru datacenter. OmniPath je pro budoucí design datacenter klíčový a úložiště s pamětí se stále častěji odděluje mimo serverové racky do oddělených, ale vzájemně propojených boxů. To umožňuje vecpat do datacenter ještě více výkonu a zároveň snížit útraty za spotřebu elektřiny.

Příští rok se dočkáme také nového FPGA Intelu, které čerpá z deep-learningu („hloubkového učení“), podoboru strojového učení, jež lze do serverů připojit. Deep Learning Inference Accelator, jak Intel lehce krkolomně svůj produkt nazývá, má přímo soupeřit s TPU (Tensor Processing Unit) Googlu a zefektivnit systémy deep-learningu.

U programovatelného hradlového pole Intelu se dočkáme kompletní skupiny algoritmů pro neuronové sítě a půjde využít pro rozpoznávání obrazu a detekci podvodů. Čip je založen na technologii firmy Altera, kterou Intel odkoupil minulý rok za masivních 67 miliard dolarů.

Před Skylake sérií Xeonů si ale firma přichystala ještě jeden monstrózní procesor postavený na Broadwellu. Jde o modifikovaný 22jádrový Xeon E5-2699A v4, o pět procent rychlejší než jeho předchůdce.

příloha_ovladnete_sva_data

Firmu k tomu pravděpodobně dohnala chystaná konkurence v podobně čipu Zen od AMD; Intel drží, co se týče procesorů, 90 % serverového trhu a nerad by o tento doslova monopol přišel. Xeon E5-2699A v4 běží v rychlosti 2,40 GHz a má 55 Mb L3 paměti. Integruje v sobě síťové služby, úložiště a podporu I/O; alokace mezipaměti je navíc efektivnější než u předchozích modelů.

Jak se zdá, svými posledními kroky si chce Intel pojistit dominanci a zvyšuje postupně výkonnost čipů; zdravý konkurenční boj je tak pro spotřebitele rozhodně výhodný. Bude zajímavé sledovat, jaké novinky ještě Intel a AMD přichystají.

Byl pro vás článek přínosný?