Hlavní navigace

Intel nabízí rychlejší disky SSD pro ultrabooky

7. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © Victoria - Fotolia.com
Společnost Intel začala nabízet novou řadu nízkokapacitních disků SSD. Ty mohou v noteboocích pomoci snížit čas spuštění a zrychlit načítání aplikací.

Disky SSD nabízejí rychlejší přístup k datům než tradiční disky. To znamená, že mohou pomoci se zrychlením časů načítání. Nicméně na druhou stranu jsou dražší a nabízejí menší kapacity.

Nabídka menších diskůSSD jako dočasného úložiště pro rychlejší start počítače je podle Jima Handyho cenově výhodná možnost, jak dostat výkon SSD do notebooků. Handy je ředitelem společnosti Objective Analysis. Hodně výrobců počítačů nabízí přídavné nízkokapacitní disky SSD, zatímco hlavním úložištěm zůstávají pomalejší a energeticky náročnější pevné disky.

Podle Handyho tak počítač nabízí „rychlý start systému a rychlé spuštění programů.“ Handy dále dodává, že disky SSD mohou také prodloužit výdrž baterie. Je to dáno absencí pohyblivých částí, které spotřebovávají více energie.

Intel již nabízí řadu malých SSD, podle jeho vyjádření však nové disky pracují rychleji. Nová řada disků 313 nabízí kapacity 20 a 24 GB. Mluvčí Intelu prozradila, že společnost již začala tyto disky výrobcům počítačů dodávat, veřejnosti je ale zatím oficiálně nepředstavila.

Cena 20GB SSD 313 je 113 dolarů (2,2 tisíce korun), zatímco větší 24GB verze stojí 138 dolarů (2,6 tisíce korun).

Nové disky SSD jsou podle produktové stránky na webu společnosti Intel připraveny pro využití v ultraboocích. Intel usiluje o to, aby ultrabooky byly spolehlivější a neustále online a disky SSD hrají v umožnění tohoto záměru významnou roli.

Nové disky SSD spolupracují s technologií Smart Connect společnosti Intel. Tato technologie umožňuje ultrabookům zůstat online v jakémsi „režimu spánku“, ve kterém jsou například stále aktualizovány e-maily a příspěvky na sociálních sítích. Podle Intelu disky SSD také redukují časy, za které se počítače sesynchronizují s cloudem.

Intel představil podobnou řadu disků SSD již minulý rok, nové modely jsou ovšem mnohem rychlejší. Model 313 20 GB nabízí sekvenční rychlost čtení a zápisu až 220 MB za sekundu, 24GB model může dosáhnout rychlosti 160 MB za sekundu. Starší řada 311 nabízela maximálně 200 MB za sekundu.

Nové disky SSD se vyrábějí pomocí 25-nanometrového výrobního procesu. Jejich předchůdci využívaly 34-nm proces. Nové disky jsou typu single-level cell (SLC). To znamená, že jeden bit dat je uložen v jedné buňce. Intel tvrdí, že disky SSD SLC nabízejí desetkrát vyšší odolnost než disky SSD multi-level cell (MLC). V těchto discích jsou data uložena v několika rovinách v každé buňce. Většina z vysokokapacitních SSD disků řady 500 a 700 společnosti Intel jsou disky SSD MLC.

Byl pro vás článek přínosný?