Hlavní navigace

Intel připravil nový čipset pro zpracování síťových paketů

16. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © XYZproject - Fotolia.com
Čipset s kódovým označením Crystal Forest by měl díky integraci do hardwaru zajistit lepší síťové propojení komponent v datových centrech.

Intel podle slov Steva Price, marketingového manažera divize komunikační infrastruktury společnosti Intel, počítá s tím, že Crystal Forest pomůže urychlit zpracování dat v síti. Měl by by urychlit proces agregace síťových dat od jednotlivých serverů v rámci datového centra bez narušení bezpečnosti přenášených dat. Jeho hlavním úkolem je odebrat část zátěže z procesorů v serverech a zvýšit tak celkový výkon datového centra. Intel se vrací do sféry síťových procesorů po šestileté přestávce. V minulosti již nabízel tento druh procesorů založených na technologii ARM, v roce 2006 je ale prodal společnosti Marvel.


Tento čipset by mohl nahradit stávající proprietární řešení používaná v serverech k urychlení přenosu dat po síti. Crystal Forest by měl tuto funkcionalitu integrovat přímo na základní desku, což by mohlo urychlit jeho komunikaci s datovými sběrnicemi i hlavními procesory. Pokud je tento čipset nasazen do serveru se dvěma procesory, zvládá až 160 milionů paketů za sekundu. Cryslat Forest by měl zvládat i datové sítě 3G a 4G. „Ve srovnání s dedikovanými síťovými procesory je velmi konkurenceschopný,“ tvrdí Price.


Čipset obashuje procesor s technologií mikroarchitektury Sandy Bridge, datovou sběrnici, ethernetové rozhraní a nový hardware nazvaný QuickAssist, který urychluje šifrování, zpracování paketů a důkladnou kontrolu paketů. QuickAssist podle Priceových slov vychází ze softwarové technologie, která provádí tyto funkce v současnosti. Společnost také nabízí sadu softwarových knihoven, které umožňují využít sady instrukcí Intelu a dále tak urychlit síťovou vrstvu.

příloha_ovladnete_sva_data


Crystal Forest navazuje na technologii s kódovým označením Jasper Forest – čip z Xeonu s integrovaným vstupně/výstupním hubem, který je již používán v datových úložištích a některých serverech. Nový čipset kromě síťových funkcí zvládá i šifrování a další zpracování dat.


Price dále informoval, že Intel chce Crystal Forest použít i v přepínačích společnosti Fulcrum Microsystems, kterou koupil loni v červnu. Ta vyrábí ethernetové přepínače pracující s přenosovými rychlostmi 10 Gb/s a 40 Gb/s.

Byl pro vás článek přínosný?