Hlavní navigace

Intel sází na ultrabooky, novou kategorii notebooků

14. 8. 2011

Sdílet

Společnost Intel Capital oznámila vytvoření speciálního fondu pro ultrabooky ve výši 300 milionů amerických dolarů. Fond se má zaměřovat na podporu inovace v této nové kategorii osobních počítačů.

Jak bylo letos zveřejněno na veletrhu Computex, ultrabooky mají za cíl nabídnout kombinaci výkonu a funkcí dnešních notebooků s funkcemi spojovanými s tablety. Ultrabooky mají být podle Intelu tenké, lehké a elegantní, nabízet vysoký uživatelský komfort a měly by se prodávat za běžné ceny.

Právě pro uskutečnění této vize vytvořila společnost Intel Capital speciální fond, jehož prostřednictvím bude investovat do společností vyvíjejících hardwarové i softwarové technologie zaměřující se na způsob, jímž uživatelé komunikují s těmito novými přenosnými počítači, tedy hlavně čidla a dotykové technologie, dále technologie zajišťující celodenní provoz díky vyšší kapacitě baterie, novinky umožňující inovativní design přístrojů a v neposlední řadě též vyšší úložnou kapacitu. Celkovým cílem fondu, který bude investovat v horizontu příštích tří čtyř let, je vytvořit cyklus inovace a systémových funkcí pro tuto novou a rostoucí kategorii mobilních počítačů.

Strategie společnosti Intel pro realizaci této vize představuje tři základní fáze. První začne již letos v podobě procesorů Intel Core druhé generace. Tato rodina produktů umožní vytvářet tenké, lehké a elegantní počítače, které budou tenčí než 21 mm a budou uživatelům dostupné za běžné ceny. Systémy postavené na těchto procesorech budou uvedeny na trh na podzim 2011.

Pro uvedení ultrabooků ještě letos bylo zapotřebí úzké spolupráce napříč celým odvětvím počítačového průmyslu. Společnost Intel velice úzce spolupracovala se svými klienty, a to ve snaze zajistit, aby jim ultrabooky nabídly skutečný přínos. Řada výrobců počítačů se na této iniciativě podílí od samého počátku.

Druhá fáze této iniciativy je spojena s novou generací 22nm procesorů Intel, které jsou zatím označovány jako Ivy Bridge a k dispozici by měly být v prvním pololetí roku 2012. Notebooky postavené na procesorech Ivy Bridge nabídnou podle výrobce nižší spotřebu, lepší vizuální výkon, rychlejší odezvu a v neposlední řadě i vyšší úroveň zabezpečení.

Třetím krokem pak jsou produkty Intelu naplánované pro rok 2013 a prozatím označované názvem Haswell. U nich se očekává významné snížení spotřeby na polovinu „termálního bodu“ dnešních mikroprocesorů.

Byl pro vás článek přínosný?