Hlavní navigace

Intel ukázal možnosti svého miniaturního počítače Euclid

23. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Agam Shah, IDG NS
Novinka, která je určena pro průmyslové nasazení, funguje na baterky, má HDMI port, 3D RealSense kameru a je osazená procesorem Atom a širokou škálou bezdrátových technologií. Například robotům poslouží jako mozek i oči.

O Intelu se v poslední době čím dál tím víc mluví v souvislosti s vývojem malých počítačů. Nejdříve představil tzv. Compute Sticks, následně Compute Cards ve tvaru platebních karet a nyní přichází s tajemným Euclidem – počítačem o velikosti palce, který má sloužit jako mozek a oči robotů. Intel ho představil už loni v létě, a ač ještě není na trhu, aktuálně se kolem něj objevily další podrobnosti.

Je tak malý a lehký, že může být držen jako propisovačka a má zabudovanou 3D kameru RealSense, což z něj prakticky dělá počítač spojený s Microsoft Kinect. Díky svému designu je navíc možné instalovat ho do míst, kde by humanoidní roboti měli oči a Euclid jim pak může usnadňovat pohyb, což umožňují i pohybová a prostorová čidla.

Dostatečný výkon ke zpracování a analýze obrazových vjemů poskytuje procesor Intel Atom, navigaci pak umožňuje integrovaná GPS.

Právě v robotovi Intel novinku prezentoval na loňském vývojářském fóru Intel Developer Forum. Na webu Mouser Electronics je v současnosti k dispozici tzv. Euclid Developer Kit, ačkoliv konkrétní datum vydání nebo cenu společnosti zatím nezveřejnila.

Euclid disponuje rovněž Wi-Fi a Bluetooth konektivitou, díky které může být ovládán na dálku s jiným PC nebo mobilním zařízením. Také může sloužit jako „plnohodnotný, soběstačný mozek se smyslovými schopnostmi, nebo jako chytré čidlo ovládané výkonnějším počítačem,“ píše se na webu Mouser Electronics.

příloha_ovladnete_sva_data

Krom jmenovaného je počítač vybaven ještě několika environmentálními čidly, mikrofonem, reproduktory a sloty pro HRDMI a USB 3.0, přičemž energii přijímá z akumulátoru.

Co se týče softwaru, Euclid podporuje Ubuntu OS a Robotics Operating System (ROS), který obvykle slouží jako jakási systémová nadstavba, a podporovat bude rovněž platformu Arduino.

Byl pro vás článek přínosný?