Hlavní navigace

Intel uvádí na trh první vysokokapacitní SSD Optane

21. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Intel
Vysokorychlostní paměti Optane nově dosahují kapacity 375 GB, do konce roku se však vyšvihnou až na 1,5 TB.

Intel v lednu představil paměťové moduly Optane s kapacitou 32 GB. Nyní se na trh uvádějí novější modely DC P4800X, které pojmou až 375 GB dat a podle výrobce se v nejbližších týdnech dočkáme kapacity 750 GB, respektive ještě do konce letošního roku dokonce 1,5 TB.

SSD mají podobu přídavné karty s rozhraním PCI-Express/NVMe, pasující do U.2 slotů, což znamená, že můžou fungovat i v pracovních stanicích a serverech založených na 32jádrových procesorech Naples od AMD.

Příští rok by pak měly být Optany, o nichž se hovoří jako o možných superrychlých nástupcích pamětí SSD a DRAM, k dispozici právě i v podobě DRAM modulů. Kdy se objeví u spotřebitelů, ale není úplně jasné.

Intel také ukázal výsledky testů porovnávajících Optane s běžnými SSD, respektive výsledky souboje Optane SSD DC P4800X a tři roky staré flashové SSD DC P3700, považované za jednu z nejrychlejších pamětí od Intelu.

Optane jednoznačně dominoval při běžných čtecích a zapisovacích procedurách, kdy jeho rychlost byla při zápisu až desetinásobně vyšší oproti běžným SSD, a třikrát vyšší při čtení, ačkoliv obecně testy naznačily, že výkon není tak vysoký, jak Intel původně proklamoval.

I tak ale představuje příslib, jako možná úložná technologie budoucnosti, přestože podle odborníků mu nahrazení konkurence bude ještě pár let trvat. I proto, že je stále ve vývoji a výrazně dražší.

Celkem jednoznačně se ale dosud jeví jejich využití. Optane paměti mají snižovat latenci a tedy zásadně zvyšovat rychlost přenosu dat mezi servery v datových centrech a pomáhat například při analytických úkonech, kdy je třeba pracovat s velkým objemem dat. Při použití specializovaného softwaru se navíc můžou tvářit jako DRAM a navýšit paměťovou kapacitu serverů nebo být efektivně využity při cachingu.

Podle odhadů Intelu zvládnou dva servery vybavené P4800X vykonat desetkrát tolik transakcí v MySQL oproti P3700. Otázka je, kdy by taková úspora vynahradila nákladnou proměnu infrastruktury datových center.

příloha_ovladnete_sva_data

Je ale pravda, že podporu velkých společností už si Optane získal. Například Facebook jej zkouší už více než rok, samotná IBM jej využívá pro cloudovou platformu Bluemix a pracovat s ním začínají taky třeba v Hewlett Packard Enterprises nebo v Alibabě a v jednání je též Microsoft.

Svůj vlastní hardware postavený na Optane pak vyvíjejí další společnosti -- od Lenova až po Dell.

Byl pro vás článek přínosný?